‘Bedrijfsleven gaat mee met hechtere relaties Suriname-India’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

6 November 2018 06:47

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het is een goede ontwikkeling dat het bedrijfsleven in Suriname meeprofiteert van de hechtere banden tussen India en Suriname. Dat zegt Nizaad Bissumbhar, voorzitter van de Suriname-India Chamber of Commerce andIndustry (Sicci). Maandag tekende deze organisatie een intentieverklaring met de Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (Ficci) om samen te werken. De ondertekening vond plaats in New Delhi, India.

Bissumbhar ziet het als een "redelijke mijlpaal" voor Sicci dat deze binnen relatief korte tijd samenwerkingsovereenkomsten is aangegaan met de twee grootste overkoepelende bedrijvenorganisaties van India. Het is een "goede ontwikkeling", aldus Bissumbhar, dat het Surinaams bedrijfsleven niet achterblijf in de bilaterale relaties tussen Paramaribo en New Delhi die steeds hechter en uitgebreider wordt. De afgelopen jaren zijn de handelsbanden en economische samenwerking tussen de twee landen versterkt.

Eerder dit jaar kwam de president van India op staatsbezoek en volgend jaar brengt president Desi Bouterse een tegenbezoek aan het Aziatisch land. De secretaris-generaal van Ficci, Dilip Chinoy, ondertekende namens in bijzijn van Surinames ambassadeur in India, Aashna Kanhai de stukken. Tijdens de ondertekening, gaf Chinoy aan dat de uitvoering van de intentieverklaring, regelmatig zal worden geëvalueerd. Indien mogelijk, zullen Sicci en Ficci een gemengde commissie benoemen bestaande uit vertegenwoordigers van beide organisaties.

Er zal gewerkt worden aan bevordering van investeringen van Indiase ondernemers in Suriname. De agrarische sector, delfstoffenindustrie en zonne-energie zijn enkele gebieden waar de belangstelling van Indiase ondernemers zal worden aangetrokken. Op korte termijn zal een kleine delegatie van Ficci naar Suriname komen en zal onder andere de getekende intentieverklaring worden uitgewerkt. Sicci-voorzitter Bissumbhar is blij met de nieuwe samenwerking.

De Surinaamse organisatie zet zich vooral in om met name de handelsbetrekkingen tussen Surinaamse en Indiase ondernemingen te intensiveren. Ficci probeert momenteel de handelsbetrekkingen tussen de Caricom-regio en India te intensiveren. Eerder dit jaar tekende Sicci een samenwerkingsovereenkomst met de Confederation of Indian Industries.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel