Helft kleine ondernemingen heeft te weinig geld

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

6 November 2018 05:09

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De slechte economische situatie en de dalende koopkracht spelen veel ondernemers parten. Maar liefst 51 procent heeft onvoldoende liquide middelen om noodzakelijke investeringen te doen om verder te kunnen groeien. Dit blijkt uit onderzoek van DOOR Advisory onder ruim honderd ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf.

Het initiatief voor het onderzoek werd enkele maanden geleden genomen om te peilen in hoeverre ondernemers/ondernemingen over voldoende capaciteit en visie beschikken om ondanks de slechte economische situatie en dalende koopkracht, toch nog voldoende positieve energie hebben om op zoek te gaan naar groeikansen. Volgens de onderzoekers zijn de grotere bedrijven buiten beschouwing gelaten omdat die over voldoende 'vlees' beschikken om klappen te kunnen opvangen, kleinere bedrijven worden daarentegen als eerste geraakt in tijden van crisis.

Tijdens het onderzoek werden over onder meer de bedrijfsresultaten, investeringen, sterke en verbetergebieden, groeikansen, het beleid en de cashflow-positie bekeken. Van de ondernemingen die hebben meegewerkt geeft 63,7 procent aan dat men ontevreden is met de nettoresultaten (na aftrek belastingen) die worden behaald. Als gevolg van de zwakke economische situatie is ruim 68 procent niet bij machte een lange termijnstrategie te kunnen opstellen maar wel zou willen diversifiëren om te kunnen overleven. Het gebrek aan liquide middelen waar ruim 51 procent mee zegt te kampen, staat die diversifiëring echter in de weg.

Veel bedrijven ontkomen er niet aan om in deze moeilijke tijden te moeten bezuinigen op de kosten. Dat gebeurt onder andere door aanschaf van noodzakelijke apparatuur uit te stellen, het budget voor marketing en branding te beperken en voorgenomen investeringen voor uitbreiding van de locatie uit te stellen. Overigens geeft 65,3procent van de bedrijven aan tevreden tot zeer tevreden te zijn met de prestaties van hun medewerkers. Een derde vindt dus dat het wel beter kan.

Donderdag wordt in het gebouw van DOOR Advisory aan de Soekaredjoweg te Wanica van 09.00 tot 11.00 uur een seminar gehouden met als thema 'How can my company Grow… in a current economy which is Low and Slow?' Daarbij worden de volledige resultaten van het onderzoek bekend gemaakt en toegelicht. Aansluitend zal een paneldiscussie plaatsvinden met vijf ondernemers uit de sectoren zakelijke dienstverlening, agro, toerisme, detailhandel en industrie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel