Simons: “Klimaatverandering en rampen zijn al deel van onze realiteit”

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

5 November 2018 21:53

Voor mij lezen

“Klimaatverandering en de rampen die het met zich meebrengt, zijn al deel van onze realiteit geworden,” zei de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, vandaag tijdens de opening van het regionale seminar “Climate change and disaster risk reduction for parliaments of the Caribbean”.

Het tweedaagse regionale seminar wordt georganiseerd door het parlement en in samenwerking met de Inter-Parlementaire Unie (IPU).

Ze benadrukte dat klimaatverandering in het Caribisch gebied niet slechts een grote bedreiging vormt voor het welzijn van de mens, zoals het onlangs zich weer heeft voorgedaan, maar ook voor het bestaan als kleine naties met zwakke economieën. Uiteindelijk zal elk land in de wereld te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering, maar de landen in het Caribisch gebied zijn reeds zwaar getroffen.

Simons vertrouwt erop dat de actieve participatie van de parlementariërs in de regio aan dit seminar hun vermogen zal vergroten om bij te dragen aan de ontwikkeling van wetgeving waarvan ze goed geïnformeerd zijn. Daarnaast kan het ook een bijdrage leveren aan de versterking van de nationale respons in hun landen. Ook de samenwerkingsmechanismen en ondersteuningsmechanismen in het Caribisch gebied kunnen worden verbeterd. Ze benadrukt dat het van belang is dat de Caribische landen samenwerken om gezamenlijk hun stem te laten horen op internationaal niveau. “Onze overleving hangt ervan af,” voegt ze eraan toe.

Melvin Bouva, vicevoorzitter van DNA tevens vertegenwoordigende parlementslid in de IPU, zegt tegenover journalisten dat met dit seminar beoogd wordt om vanuit een parlementair oogpunt te praten over de ontwikkelingen van klimaatverandering in de regio. Hierbij moet goed gekeken worden wat de plaats is van parlementen wanneer het komt op wetgeving, controle en naleving daarop. Dit seminar is tevens bedoeld om de dialoog op te voeren tussen de IPU en parlementen in de regio.

“We willen meer participatie en samenwerking vanuit regionale parlementen,” zegt Bouva. Daarom participeren ook parlementariërs uit landen die nog geen lid zijn van de IPU, te weten: Barbados, Jamaica, Dominica, Saint Vincent and the Grenadines. Guyana, Trinidad en Cuba zijn wel lidlanden en zijn ook aanwezig.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel