PARAMARIBO - “Er dient in Suriname een zodanige conditie geschapen te worden die slachtoffers van seksueel misbruik over de drempel helpt om hun situatie met anderen te bespreken. Hierdoor kunnen trauma’s makkelijker en sneller verwerkt worden.†Dit zegt Erna Aviankoi, directeur van stichting Communicatie, Cultuur en Ontwikkeling.
Burgers moeten zich, vooral op sociale media, onthouden van negatief commentaar op slachtoffers die de moed hebben opgebracht om het misdrijf dat tegen hen is begaan wereldkundig te maken. Ze zouden juist moreel ondersteund moeten worden. \ Aviankoi is deze week op Facebook een campagne begonnen waarbij slachtoffers worden opgeroepen zich te uiten. Anderen worden aangespoord hen een riem onder het hart te steken in plaats van hen te verguizen. Slachtoffers van seksueel misbruik moeten het gevoel hebben dat wat ze vertellen serieus wordt genomen en dat ze niet gestigmatiseerd of gediscrimineerd worden.
Cocon houdt zich onder andere bezig met het weerbaar maken van kansarme groepen zoals meisjes, vrouwen en jongeren door hun trainingen aan te bieden. De afgelopen maanden zijn er in het buitenland, maar ook in Suriname, gevallen opgedoken van slachtoffers die pas na geruime tijd vertellen wat hun is overkomen. Bij de RK-kerk komen nu met de regelmaat van de klok schandalen van misbruik door geestelijken naar buiten. In de Verenigde Staten zijn vooral de zaken rondom filmproducent Harvey Weinstein en acteur Bill Cosby bekend. Eind vorige week bracht een jonge vrouw in de publiciteit dat ze op 13-jarige leeftijd is verkracht door de bekende ondernemer Ben Olivieira. Enkele weken daarvoor werd bishop Steve Meye door een vrouw van hetzelfde misdrijf beschuldigd.