Scholieren onder de indruk van mogelijkheden bij MAS

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 November 2018 20:43

Voor mij lezen
“Wie kan me vertellen wat een vaargeul is?”, vraagt een medewerker van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) aan een groep leerlingen. De MAS heeft vrijdag een open dag gehouden. Voor deze dag zijn leerlingen en studenten van verschillende scholen uitgenodigd. Aan hen is breedvoerig informatie gegeven over de maritieme sector.

De MAS is lid van de Internationale Maritieme Organisatie en de Internationale Hydrologie Organisatie die een thema hebben gekoppeld aan de Wereld Maritieme dag (27september), Dag van de Zeevarenden (25juni) en Wereld Hydrografie dag (21juni). De lidlanden zijn vrij om daar invulling aan te geven. Als lid van de overkoepelende organisaties heeft de MAS besloten deze dagen samen in de vorm van de ‘maritieme open dag’ bekendheid te geven.

De focus wordt vooral gelegd op het interesseren van vrouwen voor deze sector. Daphne le Couvreur-Belfor, hoofd marketing en communicatie van de MAS, geeft aan dat men het idee heeft dat de maritieme sector een mannenwereld is, maar dat is volgens haar niet zo. Ze vertelt dat de MAS ook de eerste vrouwelijke schipper in dienst genomen heeft. Tijdens de open dag wordt de nadruk gelegd op de rol van de MAS in de gemeenschap. Dit komt op zo een dag helemaal tot zijn recht, meent het hoofd marketing en communicatie.

Veel van de leerlingen zijn onder de indruk van de equipment die is uitgestald. Sergio staat met een medestudent een meetapparaat te bekijken. Hij geeft aan dat hij een extra boost gehad heeft om iets in de sector te doen. De Kustwacht noemt hij als voorbeeld. “Ze staan versteld van dat we onze eigen nautische kaarten produceren. We verzamelen onze eigen data om de kaarten zelf te maken. En de studenten krijgen over de procedure uitleg,” zegt Le Couvreur-Belfor. Deze kaarten worden door boothouders gebruikt voor het plannen van een route.

Naast de verschillende afdelingen van de MAS hebben ook de Kustwacht Suriname, het Surinaams Maritiem Instituut en de Woman in Maritime Association Caribbean deelgenomen aan de open dag. “Als je zo een grote groep hebt gehad, heb je dan je statement gemaakt. De mensen zijn dan geïnformeerd waar de MAS naartoe wilt”, geeft Le Couvreur-Belfor aan.

De MAS houdt zich onder andere bezig met het opmeten van de rivieren, markeren van de vaargeul en het toezicht houden op veilige vracht. Ook het registreren en keuren van vaartuigen, het adviseren bij het bouwen van waterwerken en het beloodsen van schepen.

Raoul Lith

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel