Acht importeurs mogen tijdelijk nog Iraanse olie blijven kopen

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 November 2018 18:40

Voor mij lezen
De Verenigde Staten (VS) heeft gezegd dat het acht importeurs tijdelijk toestaat om Iraanse olie te blijven kopen als het maandag sancties oplegt om Iran te dwingen zijn nucleaire, raket- en regionale activiteiten te beteugelen. De Amerikaanse staatssecretaris, Mike Pompeo, die de beslissing heeft aangekondigd, noemde de acht niet. Hij had het over 'rechtsgebieden', een term die mogelijk importeurs zoals Taiwan omvat die de VS niet als een land beschouwt.

Na het verlaten van de nucleaire deal van Iran in 2015, probeert de Amerikaanse president Donald Trump de Iraanse olie-afhankelijke economie te verlammen en Teheran te dwingen niet alleen zijn nucleaire ambities en zijn programma voor ballistische raketten te vernietigen, maar ook zijn steun voor militante groeperingen in Syrië, Jemen, Libanon en andere delen van het Midden-Oosten.

Op Twitter, in een bericht dat is ontworpen om zijn 'maximale druk'-beleid voor Iran te benadrukken, heeft Trump een foto van zichzelf bijgevoegd naar een poster uit de entertainmentindustrie met de kop: "Sancties komen eraan op 5 november."
China, India, Zuid-Korea, Turkije, Italië, de Verenigde Arabische Emiraten en Japan zijn topimporteurs van de olie van Iran, terwijl Taiwan af en toe lading van Iraanse ruwe olie koopt, maar geen grote koper is.

Turkije heeft te horen gekregen dat het tijdelijk zal worden toegestaan om Iraanse olie te blijven kopen, vertelde de Turkse minister van Energie aan. Ook Irak kreeg toestemming, zolang het Iran niet in Amerikaanse dollars betaalt, zeiden drie Iraakse functionarissen.

India en Zuid-Korea stonden ook op de lijst, zei een bron die bekend was met de kwestie en die sprak op voorwaarde van anonimiteit met persbureau Reuters. Volgens de Amerikaanse wet kunnen uitzonderingen worden toegestaan voor maximaal 180 dagen.

De Indiase minister van Olie, Dharmendra Pradhan, zei zaterdag dat India en andere vooraanstaande kopers van olie zouden profiteren van de Amerikaanse vrijstelling die ze hebben gekregen. "In het huidige geopolitieke uitdagende scenario is India erin geslaagd internationale leiders te overtuigen," vertelde Pradhan aan verslaggevers in New Delhi.

Olieprijzen daalden vrijdag voor een wekelijks verlies van meer dan 6 procent, omdat beleggers zich zorgen maakten over een overaanbod van ruwe olie na de Amerikaanse vrijstellingen.

Brent-ruwe futures LCOc1 daalde met 6 dollarcent om uiteindelijk te eindigen op US$ 72,83 per vat, terwijl de Amerikaanse ruwe CLc1 55 dollarcent daalde om de handelssessie te beëindigen op US$ 63,14 per vat, een verlies van 0,86 procent.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zei ook dat Washington de in Brussel gevestigde SWIFT financiële berichtenservice had verteld dat van haar verwacht wordt dat zij alle Iraanse financiële instellingen die de VS vanaf maandag op de zwarte lijst plaats, zou afsluiten. Mnuchin weigerde de bedoelde instellingen te noemen.

Trump zette de hervatting van de sancties in werking op 8 mei, toen hij de Amerikaanse terugtrekking aankondigde van de overeenkomst van 2015 tussen Iran en de wereldmachten waaronder Teheran had ingestemd met het beperken van zijn nucleaire programma in ruil voor verlichting van sancties.

"Dit deel van de campagne is gericht op het ontnemen van de inkomsten van het regime die worden gebruikt om dood en vernietiging over de hele wereld te verspreiden, zei Pompeo. Hij stelde dat het uiteindelijke doel is om alle Iraanse export te stoppen.

"We zullen Iran uiteindelijk naar nul ruwe olie brengen. Dat zal ons een aantal maanden kosten om dat te doen," vertelde Pompeo aan Fox News volgens het transcript van het interview dat werd vrijgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We zijn in staat geweest om dat te doen op een manier die geen enorme impact heeft gehad op de prijzen van ruwe olie. Dat is een goede zaak voor Amerikaanse consumenten. "

Iran zei dat het niet verontrust was over het opnieuw opleggen van Amerikaanse sancties, die niet alleen gericht zijn op zijn vitale olie- en gassector maar ook de scheepvaart-, scheepsbouw- en banksector. "Amerika zal geen enkele maatregel tegen onze grote en dappere natie kunnen uitvoeren ... We hebben de kennis en de bekwaamheid om de economische zaken van het land te beheren," zei woordvoerder Bahram Qasemi van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de staatstelevisie.

De gewone Iraniërs vrezen echter een nog pijnlijker vonnis, van bedrijven die worstelen om grondstoffen te kopen voor zieken en ouderen die geen levensreddende medicijnen kunnen betalen. "Ik kan niet eens rijst kopen om mijn kinderen te voeden of mijn huur te betalen," zei basisschoolonderwijzer Pejman Sarafnejad (43) een vader van drie in Teheran.

De Europese Unie (EU), Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, partijen bij de nucleaire overeenkomst die proberen het in leven te houden, zeiden dat ze het betreurden dat Washington heeft besloten om opnieuw sancties op te leggen. De EU creëert een speciaal mechanisme dat Amerikaanse financiële sancties tegen Iran zou omzeilen.

De VS kan andere landen onder druk zetten om te stoppen met het kopen van Iraanse olie onder een wet van 2012 die de president toestaat om buitenlandse banken, waaronder centrale banken, af te sluiten van het Amerikaans financieel systeem, tenzij ze hun aankopen aanzienlijk inkrimpen. Washington denkt dat de wereldwijde olievoorraden volgend jaar de vraag zullen overtreffen, waardoor het voor landen makkelijker wordt om Iraanse olie te verminderen tot nul, zegt Brian Hook, de Amerikaanse speciale afgezant voor Iran, aan verslaggevers.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel