Duikers vinden romp en motoren gecrashte Lion Air-jet

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 November 2018 14:37

Voor mij lezen
Duikers hebben gemeld dat ze de romp en de motoren van de neergestorte Lion Air-jet op de zeebodem hebben gezien. De ping-locator heeft intussen ook een signaal gedetecteerd dat mogelijk afkomstig is van de cockpit-geluidsrecorder, vertelt het hoofd van de Indonesische zoek- en reddingsoperatie.

Op de zesde dag van de zoektocht heeft Muhammad Syaugi gezegd dat er twee motoren en meer landingsgestellen waren gevonden. "Ik heb het zelf niet gezien, maar ik heb informatie van sommige duikers dat ze de romp hebben gezien", vertelde Syaugi op een persconferentie in een haven van Jakarta vandaag. Op dezelfde haven worden de lijkzakken en de spullen van de passagiers die in zee zijn gevonden naar toe gebracht.

"We hebben een zwakke "ping" gehoord," zei Syaugi. Mogelijk is het van de cockpit recorder. "De duikers zijn er nog steeds naar op zoek."

De gloednieuwe Boeing 737 MAX 8-jet van Lion Air is maandag vroeg in de Java-zee neergestort. Enkele minuten daarvoor was het toestel vanuit Jakarta opgestegen met 189 mensen aan boord. Alle inzittenden zijn omgekomen. Het toestel stortte neer in wateren van slechts 30 meter diep, maar sterke stromingen hebben de zoekinspanningen belemmerd.

Vluchtzoekwebsites hebben aangetoond dat het vliegtuig een onregelmatige snelheid en hoogte had tijdens zijn 13 minuten durende vlucht op maandag en op een eerdere vlucht op zondag van Bali naar Jakarta. Passagiers op de vlucht van zondag rapporteerden angstaanjagende afdalingen en in beide gevallen vroegen de verschillende cockpitbemanningen om kort na het opstijgen terug te keren naar hun vertrekluchthaven.

Lion Air heeft verklaard dat een technisch probleem dat was gemeld tijdens de vlucht van zondag, was hersteld. Onderzoekers proberen nog steeds informatie op te halen uit de "crash survivable memory unit" van de vluchtgegevensrecorder, die zal helpen de oorzaak van de ramp te achterhalen. De vluchtgegevensrecorder die eerder is opgevist, is beschadigd en vereist speciale behandeling.

Duiker overleden
Bij de zoekacties naar lichaamsdelen van de passagiers is zaterdag een Indonesische duiker omgekomen. De man probeerde lichaamsdelen uit het vliegtuigwrak te halen. De commandant van de opsporings- en reddingsdivisie van de Indonesische marine zei dat de man, 48-jarige Syachrul Anto, mogelijk overleden is aan decompressie.

De Lion Air-crash is de ergste vliegramp in Indonesië sinds 1997, toen 234 mensen omkwamen op een Garuda-vlucht nabij Medan.

In 2007 werden Indonesische luchtvaartmaatschappijen geweerd om te vliegen naar Europa vanwege veiligheidsoverwegingen, hoewel verschillende luchtvaartmaatschappijen toestemming kregen om hun diensten in het volgende decennium te hervatten. Het verbod werd in juni volledig opgeheven.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel