“Philomena, dan waar ga je deze week over schrijven?†vroeg de krantenvrouw mij uitdagend. Ik weet dat ze niet op haar mondje is gevallen en ongeacht mijn antwoord gepeperd zou reageren. “Het is de week van Allerheiligen en Allerzielen en ik heb de betekenis van enkele namen van bekende mensen opgezocht. Je naam, verbonden aan een heilige of niet, kan in verschillende opzichten van invloed zijn op je levenâ€, zei ik. Als je Jan heet en zwart bent, vergeet niemand jou en je naam want Jan is een oer-Hollandsche voornaam voor een blanke man. Dat kan in je voordeel werken zoals bij mijn oom die Jan heet en een beperking heeft. Door die naam kent iedereen hem en wordt hij sneller aangesproken.
Philomena is de naam van een martelares die in 302 op veertienjarige leeftijd in Rome werd onthoofd omdat ze niet met keizer Diocletianus wilde trouwen maar haar leven wilde wijden aan God. Hierna heeft ze veel wonderen verricht en werd ze heilig verklaard, om later weer van de Heiligenkalender te verdwijnen omdat men zich afvroeg of ze werkelijk heeft bestaan. Haar botten zijn overgebracht vanuit de catacomben in Rome naar een kerk in Mugnano, Napels waar ze nog steeds volop wordt vereerd. Herken ik haar leven in mijn leven? Ja. Eerst bewieroken en daarna publiekelijk onthoofden. Mijn kop is ook van 'die kalender' afgegaan.
Beïnvloedt een naam ook je levensloop? Je kunt er meer geluk of ongeluk mee hebben. In rechts georiënteerde westerse landen kun je liever geen Mo, Hassan, Tulay of Aïsha heten. Je komt moeilijk aan een baan en lidmaatschap van een goede club, of je maakt geen promotie want jij of je familie zijn potentiële terroristen. In Suriname zitten we intussen ook al ver over de snelheidslimiet wat betreft onze vooroordelen ten aanzien van marrons. Ze rijden leki fa den pari a boto want ze komen uit het bos. Willen altijd maar ontvangen en het zijn op voorhand rovers.
En toch kennen wij geen etnische of religieuze oorlogen hoewel ook wij nog steeds een integratieproces doorlopen. Afgelopen zaterdag zag ik hindoepriesters tijdens de dienst in de rooms-katholieke kerk. Met divali branden niet-hindoes soms ook enkele dia's om gezellig mee te doen. Surinaamse hindoes juichen dit toe.
"Maar Philomena", zaagde de krantenvrouw door, want ze was nog niet klaar. "Hoe zit het met de grootste Heilige in ons eigen land?" Wie bedoelt ze precies vroeg ik mij af, want er zat duidelijk nog een bodem. De naam Ronnie komt van Ronald en betekent raadgever, adviseur maar ik wist dat ze geen van de twee Ronnies bedoelde waar ik aan dacht. Ook niet aan die ene Ronald die een economisch stabiel land achterliet met een waardevaste munt. Ik ken eerlijk gezegd ook geen Heilige Ronald.
Ze ging door. "De grootste Heilige toch. Je weet niet wie ik bedoel?" "Wie?" vroeg ik nu. De krantendame draaide haar hoofd en regelde druk de laatste twee exemplaren van Times op haar tafeltje. Zou ze Gillmore bedoelen? Zijn naam had ik ook gegoogeld: toewijding aan de maagd Maria. Maar de kers op de taart was Desiré. Zijn naam betekent: de begeerde, de verlangde en hij won inderdaad overweldigend.
Maar de krantenvrouw had duidelijk een ander in gedachte en was cynisch bezig. "Wie bedoel je dan met de grootste Heilige?" riep ik nu vanuit de auto. "De Allergrootste is Meije en vraag aan de krant waarom we daar niets meer over horen." Die heb ik na thuiskomst meteen gegoogeld want je naam krijg je bij de geboorte hopelijk liefdevol vanuit bewuste en positieve overwegingen. Jij bepaalt hierna het verloop door de keuzes die je maakt. Steve betekent gekroond. En zolang je nog leeft kun je vergiffenis vragen, is het nooit te laat en is er hoop.