DNA en regering doen aanzet inventarisatie rampenrisico’s

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

1 November 2018 18:33

Voor mij lezen

Met de workshop ‘Disaster risk reduction’ heeft De Nationale Assemblee (DNA) samen met de regering een aanzet gedaan om te komen tot een inventarisatie van rampenrisico’s. Aan het begin van de openbare vergadering vandaag deelde de voorzitter van DNA, Jennifer Geerling-Simons, mee dat de workshop morgen wordt gehouden.

Het is de bedoeling dat er vanuit de verschillende districten een inventarisatie wordt gemaakt betreffende de risico’s aan rampen in de districten. Simons legde verder uit dat er samen met deskundigen gekeken wordt hoe te komen tot een gedegen rampenplan. De deskundigen zullen de nodige wetenschappelijke achtergrond moeten aandragen. De verschillende ministeries betrokken bij het vraagstuk zullen eveneens aanwezig zijn.

Ook worden van de parlementariërs hun inzet en participatie verwacht. Het streven is om samen met de regering het komende jaar te komen tot een rampenplan.

In het verslag “Dialogue on Disaster Risk Reduction” – Panama City/Panama February 2018” uitgegeven door DNA staat vermeld dat door klimaatverandering het risico op rampen toeneemt. De natuurrampen die tussen 2000 en 2012 genoteerd zijn, hebben ongeveer een bedrag van 1.7 miljard Amerikaanse dollars aan schade gekost, 2.9 miljard mensen zijn getroffen door deze rampen en 1.2 miljoen zijn gedood.

De relatie met het onderwerp ‘Disaster risk reduction’, is om toekomstige rampen te voorkomen, maar ook de adaptatie aan klimaatverandering heeft overlappingen met de preventie van rampen en bestrijding van de negatieve gevolgen daarvan.

Wetgeving is van groot belang om nationaal de adaptatie en mitigatie te integreren, maar ook in verband met de internationale samenwerking op het gebied van klimaatverandering is wetgeving noodzakelijk. Tot nu toe zijn er vijftien landen met wetgeving inzake klimaatverandering, waarvan zeven Latijns-Amerikaanse landen. Verder zijn er dertien landen, die zich hebben gecommitteerd aan een wet op klimaatverandering, waaronder twee Latijns-Amerikaanse landen.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel