Op 1 november 2018 viert de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) haar 50-jarig bestaan. Na vijftig jaar kunnen we stellen dat de universiteit voorruit is gegaan op het aanbod van opleidingen, het doen van onderzoek, het afleveren van deskundigen, en de groei van het aantal studenten en docenten, aldus Riad Nurmohamed, lid van de vaste commissie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tevens assembleelid van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP).
Hij geeft aan dat er obstakels zijn die de verdere ontwikkeling van de universiteit tot heden bemoeilijken. Het meest belangrijkste is politiek bestuur: verkeerde keuzen voor de samenstelling van het bestuur van de universiteit conform de opdracht in het Staatsbesluit Universiteitsbestuur 1988 No 32 de afgelopen twintig jaar. Volgens de wereldratings voor universiteiten staat de universiteit van Suriname ongeveer op de 5000ste tot 8700ste plaats, merkt de politicus op.
Een tweede zaak is dat de universiteitsgemeenschap tot heden wordt achtervolgd door de diepe wonden van 1982-1983, toen drie hoogleraren van de universiteit, te weten: Sugrim Oemrawsingh, docent wis- en natuurkunde, Gerard Leckie, hoogleraar aan de sociaal-economische faculteit en Baal Oemrawsingh, hoogleraar biochemie van de medische faculteit, werden vermoord tijdens het regime van Bouterse. De sluiting van de universiteit van Suriname in die periode had veel studenten en hun families ook verscheurd. In 2014-2015 hebben de regering Bouterse-I en het bestuur van de universiteit ervoor gezorgd dat de universiteit in diepe schulden is gezet, meer dan SRD 60 miljoen.
Nurmohamed geeft aan dat het hoogtijd is dat de wet op het universiteitsbestuur wordt vernieuwd, zodat over vijftig jaar na vandaag, de universiteit haar bestaansrecht nationaal en internationaal volledig kan bewijzen. Dit zal zijn geschenk zijn als assembleelid tevens docent van de universiteit aan de universiteitsgemeenschap en de hele samenleving. “We zijn als universiteit te ver achter geraakt op de ontwikkelingen op onderwijs- en onderzoeksgebied, ICT-gebied, financieel gebied en de universiteit is weinig bekend in Suriname en in het buitenland; studenten en alumni kijken niet graag terug naar de AdeKUS,†merkt Nurmohamed op.
De studie- en werkinfrastructuur op de universiteit is weer zwaar achteruitgegaan de afgelopen tien jaar. De invloed van de politiek zal in deze initiatiefwet worden verminderd en de universiteitsgemeenschap zal meer dan ooit haar onderwijs en onderzoekstaken in samenwerking met het bedrijfsleven beter kunnen vervullen ten behoeve van de ontwikkeling van het land. We gaan opnieuw samen de ontwikkeling van de universiteit moeten gaan versnellen, willen we nog bestaan als instelling in 2070,†stelt de VHP’er.