AAN HET GEHAAL en getrek over de ontwikkelingen rond het vertrek van Suralco, onder andere als het gaat om overdracht van de Afobaka stuwdam aan Suriname schijnt geen eind te komen. Elke keer worden nieuw obstakels opgeworpen. De volksvertegenwoordiging lijkt bijna radeloos en het onderhandelingsteam van de regering is redeloos.
Het lijkt er steeds meer op dat de regering De Nationale Assemblee (DNA) niet serieus neemt en dat met de mening van (energie) deskundigen geen rekening wordt gehouden. Het hoeft geen betoog dat de eerste deal slecht was en terecht heeft de assemblee de eerste intentieverklaring kamerbreed afgewezen. Een nieuwe overeenkomst die op Aruba is gesloten tussen de regering en Alcoa is na lang wachten eindelijk bij het parlement gedeponeerd.
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft zich niet positief uitgelaten over de overeenkomst en verwacht dat de volksvertegenwoordiging zich opnieuw kritisch er over zal uitlaten. Ze zei dat in de wandelgangen bij een recente technische bijeenkomst op de universiteit, deskundigen geen spaan heel gelaten hebben van de deal en zelfs concluderen dat de ellende nu groter is en dat wij terug bij af zijn. Zo is in eerdere documenten vastgelegd dat de dam in goede staat zal worden overgedragen, terwijl de huidige verbintenis melding maakt van overdracht in de staat waarin de dam verkeert.
Hiermee komt Alcoa terug op eerdere afspraken, want tussen de staat waarin de dam verkeert en zorgen dat die in goede staat verkeert is een wezenlijk verschil. Normaal is dat bij het aangaan van bijvoorbeeld een huurovereenkomst voor een woning, partijen vastleggen dat bij beëindiging van de overeenkomst het gehuurde in goede staat wordt achtergelaten. In de kwestie Alcoa is er, voor zover bekend, geen nadere aanduiding waarom de nieuwe overeenkomst die op tafel ligt van toepassing is op het Nederlandse rechtssysteem en niet het Surinaamse.
De assemblee als vertegenwoordiger van het volk, moet zich geen kat in de zak laten verkopen. De regering moet zich niet vastbijten op haar 'deskundigen', want er zijn duidelijk vraagtekens over hun vermogen en ook anderen betrekken, al zijn ze niet aan haar gelieerd. Het parlement geeft hierin het voorbeeld en laat Surinaamse deskundigen uit het buitenland invliegen. Daarnaast gaat het ook lokaal op zoek naar mensen die van wanten weten. DNA is in elk geval niet van plan zich onder de tafel te laten praten,zoals gebeurd schijnt te zijn met de onderhandelingscommissie van de regering.