Olieprijzen stijgen voorafgaand aan sancties tegen Iran

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

31 Oktober 2018 14:22

Voor mij lezen
De olieprijzen zijn vandaag, woensdag, gestegen na twee dagen van verliezen. De markten zetten zich schrap voor de Amerikaanse sancties tegen Iran die volgende week ingaan. Met de stijging vandaag hebben aandelenbeurzen een deel van hun recente verliezen kunnen terugvorderen.

Benchmark Brent ruwe olie LCOc1 is gestegen met 35 dollarcent naar US$ 76,26 per vat. Gisteren nog daalde de prijs met 1,8% naar US$ 75,09; bijna het laagste niveau sinds 24 augustus. De Amerikaanse lichte ruwe CLc1 is 25 dollarcent hoger met US$ 66,43. Het zakte dinsdag naar een dieptepunt van twee maanden naar US$ 65,33 per vat.

Op 4 november beginnen nieuwe Amerikaanse strafmaatregelen tegen Iran. De Verenigde Staten heeft de klanten van Teheran duidelijk gemaakt dat het verwacht dat ze vanaf die datum geen Iraanse ruwe olie meer zullen kopen.

De import van Iraanse ruwe olie door grote afnemers in Azië bereikte in september een dieptepunt van 32 maanden, toen China, Zuid-Korea en Japan hun aankopen sterk verminderden vóór de sancties. De oliemarkt kreeg ook enige steun van de aandelenmarkten, die woensdag terugkwamen van 20 maanden lange dalingen na toezeggingen door China om zijn markten te ondersteunen.

"De plotselinge opleving van ruwe olie heeft nog steeds te maken met de sancties voor Iran die in november moeten beginnen, en de aanhoudende productiedaling uit Venezuela", zegt William O'Loughlin, beleggingsanalist bij Rivkin Securities.

Ondanks de stijging vandaag zijn beide ruwe benchmarks ongeveer US$ 10 lager dan de hoogste prijs die het in vier jaar bereikte op 3 oktober. De prijzen zullen waarschijnlijk hun slechtste maandelijkse prestaties kennen sinds juli 2016.

Olie zit gevangen in de malaise van de wereldwijde financiële markten deze maand, met aandelen die onder druk staan van de handelsoorlog tussen 's werelds twee grootste economieën, de VS en China. Washington heeft al tarieven opgelegd aan US$ 250 miljard aan Chinese goederen. China heeft vervolgens gereageerd met vergeldingstarieven op US$ 110 miljard aan Amerikaanse goederen.

De wereldwijde olievoorziening stijgt doordat de top drie producenten - Rusland, Saudi-Arabië en de VS - in september 33 miljoen vaten per dag hebben gepompt. Dat is een toename van 10 miljoen vaten per dag sinds het begin van het decennium.
De voorraden stijgen en het Amerikaanse Petroleum Instituut meldde dat de Amerikaanse ruwe voorraden vorige week met 5,7 miljoen vaten zijn gestegen; boven de voorspellingen van analisten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel