COMMENTAAR: Nierdialyse

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

31 Oktober 2018 12:00

Voor mij lezen

HOEWEL LANDELIJK GEEN exacte cijfers bekend of voorhanden zijn, blijkt het aantal jongeren bij wie nierfalen is ontdekt, een hoge vlucht te nemen. De jongerenorganisatie Ispeak heeft in samenwerking met het Nationaal Nierdialysecentrum in het weekend een informatiedag gehouden. Op basis van de voorlichting mag gesproken worden van een bedenkelijke ontwikkeling.

In 2016 zijn bijna zevenhonderd patiënten geregistreerd. Het lijkt erop dat het aantal personen dat in de gevarenzone zit veel hoger ligt dan de verstrekte gegevens. Dat vermoeden vindt steun in het feit dat vaker bij toevallige controles zoals informatiedagen personen tot de verrassende ontdekking komen dat ze een ziekte of aandoening hebben, waarvan ze zich niet bewust zijn of waren.

Om de onheilspellende toename van het slecht functioneren van de nier in te dammen, is niet alleen de inspanning nodig van het dialysecentrum. Particuliere initiatieven zoals jongeren- en niet-gouvernementele organisaties en sportverenigingen dragen bij tot het tijdig opsporen van 'sluipmoordenaars' zoals hoge bloeddruk, nierfalen en diabetes. 

In het maatschappelijke verkeer neemt voorlichting een belangrijke plaats in. Die mag, als het gezondheidszorg betreft, benedenmaats genoemd worden. Informatie moet worden gebracht op een voor de doorsneeburger begrijpelijke manier en in de taal die de mensen beheersen. Dus ook in talen en dialecten die in het achterland gesproken worden. De Stichting Staatsziekenfonds doet pogingen om voorlichting aanvaardbaar te geven. Andere verzekeraars zouden zich hierbij kunnen aansluiten. Immers, hoe gezonder mensen zijn, hoe minder de medische kosten, ook voor assurantiemaatschappijen.

Instanties die zich bezighouden met veel voorkomende ziektes mogen best intensievere en doeltreffendere voorlichting geven. Nu de informatie kennelijk onvoldoende is of onvoldoende of soms helemaal niet doordringt, lijkt diepgaande evaluatie noodzakelijk, om vervolgens de aanpak bij te stellen of desnoods geheel om te gooien. Een eerste stap zou kunnen zijn een enquête met de centrale vraag wat de mensen belangrijk vinden bij de voorlichting over de gezondheidszorg.

De mensen moeten worden voorgelicht over een gezond eetpatroon en - desnoods voor een schrikeffect - nadrukkelijk gewezen worden op de persoonlijke gevolgen als men maar blijft eten om het eten. Het initiatief van jongerenorganisatie Ispeak van een informatiedag, zoals die in het weekend in Latour is gehouden, moet toegejuicht en gestimuleerd worden. De organisatie wil in 'de maand van eten' vervolgvoorlichting geven, nu in de binnenstad. 

Particulier initiatief wordt toegejuicht, maar er zijn thema's waarbij de regering het voortouw moet nemen. Ispeak heeft een schot voor de boeg gegeven met voorlichting in een wijk. Een voorbeeld dat navolging (van de overheid) verdient.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel