Venezolaanse specialisten hervatten oogoperaties in Suriname

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

31 Oktober 2018 04:41

Voor mij lezen

NIEUW-NICKERIE - Mensen uit inheemse dorpen van het Kabalebogebied waren duidelijk blij na maandag in het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Nickerie een oogoperatie te hebben ondergaan. Met tranen in de ogen hebben ze de Venezolaanse artsen bedankt dat zij hun zicht volledig terug hebben. De ingrepen zijn verricht door acht buitenlanders die grotendeels met eigen apparatuur werken.

De behandelingen worden tot en met 25 november uitgevoerd in het kader van het Milagrosproject dat maanden is voorbereid. De missie kwam in 2010 - na drie jaar - stil te liggen. In juni dit jaar heeft een delegatie uit Venezuela zich georiënteerd bij het MMC om na te gaan of het ziekenhuis voldoet aan de eisen om het project uit te voeren. Toen dit in orde bleek, is begonnen met de voorselectie van patiënten.

Vanaf maandag tot en met 25 november zullen 221 patiënten uit Kabalebo, Wayambo, Wageningen en de polders van Nickerie worden geopereerd. Er waren meer dan zeshonderd aanmeldingen. "Het gaat om het verwijderen van cataract en pterygium", zegt Cleopatra Jessurun, medisch directeur van het MMC. 

Pterygium is een aandoening, waarbij het slijmvlies van het oog in de richting van en over het hoornvlies groeit in een driehoekige vorm. Het is een veel voorkomende aandoening, waarvan de exacte oorzaak onbekend is. Mensen met andere aandoeningen zullen door de vaste oogarts van het MMC worden behandeld. 

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zei dat er sinds 2010 om verschillende redenen geen missies zijn geweest. Milagros is onderdeel van de Petro Caribe-deal om mensen in het Caribisch Gebied te helpen. Elias zegt dat zijn collega Gillmore Hoefdraad van Financiën in opdracht van de president de herstart van het project mogelijk heeft gemaakt. 

Het streven is om in het eerste kwartaal van 2019 de volgende serie operaties uit te voeren. Dat zal dan gebeuren in oostelijke richting van het land. Het project zal in samenwerking met de Medische Zending ook in het binnenland uitgevoerd worden. "De hulp die ons is aangeboden hebben wij met beide handen aangegrepen", zegt Elias. Hoefdraad is blij dat de oogpatiënten 'gratis' kunnen worden behandeld.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel