Speciaal onderwijsleerkrachten verbeteren kwaliteit

Shoeket logo

30 Oktober 2018 20:05

Voor mij lezen

Leerkrachten van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) zijn in een traject van 12 maanden klaargestoomd om hun kwaliteit van lesgeven te verbeteren. De certificaatuitreiking vond plaats in het Lallarookhgebouw Het lesgeven is beter afgestemd op het niveau van de leerlingen. Het trainingstraject heeft aandacht voor de leerkracht, competenties, de instructie, de inzet van de didactiek, het werken in niveaugroepen, de leeromgeving en het begeleiden van zorgleerlingen. Aan de hand van een portfolio werkten de deelnemers aan hun opdrachten en het implementeren van hun nieuwe kennis. Een als ‘goed’ beoordeelde portfolio kwam in aanmerking voor een certificaat. Het motto “Kinderen eerst” wordt verder ingevuld door de leerkrachten.

Met een score van 88% ontvingen 23 van de 26 gestarte leerkrachten hun certificaat. Van deze groep zijn 6 deelnemers ook opgeleid om de andere deelnemers in de komende periode verder te coachen. “We zijn zeer trots met dit resultaat”, zegt onderhoofd van de Emmaschool, Henna Chin See Chong. Het voortgezet speciaal onderwijs beschikte nog niet over een curriculum dat afgestemd is op deze leerlingen. Er waren onvoldoende geschikte les- en leermaterialen specifiek voor deze groep leerlingen.

Tijdens de bijeenkomst konden de leerkrachten reageren op enkele stellingen. Een daarvan was: “Het gedifferentieerd werken is moeilijk toe te passen binnen het regulier onderwijs”. Hiervan merkte een van de onderwijsgevenden op nog niet te hebben gemerkt dat er gedifferentieerd wordt gewerkt. Een andere leerkracht gaf als reactie dat werken volgens dit model een goed klassenmanagement vereist.

Aan deze training hebben VSO Ilse Labadie, VSO-SO Emmaschool en VSO-SO Kennedyschool deelgenomen. Dit project is een initiatief van de Stichting Soroptimist Trainingscentrum voor Meisjes terwijl Stichting Saga Interproject Suriname voor de trainingen heeft gezorgd.

RB

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel