Jairam: “Verklaring regering over interpellatievoorstel SML niet langer uitstellen”

Shoeket logo

30 Oktober 2018 19:37

Voor mij lezen

Alhoewel de Stichting Machinale Landbouw (SML) na 25 jaren nieuw leven is ingeblazen door Westland Sama Group, onder leiding van Johnny Mahespalsingh, verkeren velen niet in een hoerastemming. Ook Soedeshchand Jairam, landbouwkundige/macro-econoom tevens leider van PV 2020, heeft zijn bedenkingen over deze ontwikkeling. “SML had nooit geprivatiseerd moeten worden”, accentueert Jairam in gesprek met Dagblad Suriname. Hij stelt dat de achterliggende gedachte achter SML betrekking heeft op het faciliteren van de totale rijstsector. Of deze gedachte na de herstart van SML geprevaleerd zal worden, is nog de vraag. Om die onduidelijkheden weg te werken binnen de samenleving, is het hoog tijd dat de autoriteiten een verklaring geven.

Ook een deel van de volksvertegenwoordigers heeft op 23 oktober een interpellatievoorstel ingediend, echter heeft de regering vooralsnog verzuimd om het fijne van deze zaak te belichten. “Wat de pelmolen betreft, wacht ik de verklaring van de minister af in het parlement. De minister moet nu wel verklaren wat er aan de hand is, vooral hoe DNA-leden het initiatief hebben genomen om een interpellatievoorstel in te dienen. Er is veel onduidelijkheid over wie allemaal aandelen heeft binnen SML en hoe het verkocht is.” De verklaring van de regering zal dus leiden tot een duidelijke status over de doelmatigheid en rechtmatigheid van SML.

Naar zeggen van Jairam kan de regering om die reden niet langer aarzelen om verantwoording af te leggen in De Nationale Assemblee (DNA). “SML had een belangrijke functie voor de rijstsector. Behalve de arealen van 10.000 hectaren had SML ook een onderzoeksfunctie. Maar nu blijkt dat SML toch geprivatiseerd is zonder een gedegen plan. Van die 10.000 hectaren waarover SML beschikte, zijn 5000 hectaren verdeeld onder de arbeiders van SML als een afkoopregeling. Doordat ze de begeleiding niet hebben gehad om het perceel te bewerken, is meer dan ¾ deel van de 5000 hectaren doorverkocht.” Volgens Jairam duiden deze gebeurtenissen op het hanteren van een discriminerend landbouwbeleid. In zijn optiek zou de stap naar privatisering van SML nimmer genomen worden, indien daadwerkelijk de intentie aanwezig zou zijn om de agrarische sector tot ontwikkeling te brengen.

KSR

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel