Hindi Bhasha Ka Milan stopt

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

30 Oktober 2018 18:29

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Na vijf jaar intensief te hebben gewerkt aan de versterking en promotie van het Hindi door middel van landelijke competities, heeft de jongerengroep Yuvadal besloten het roer om te gooien. “Hindi Bhasha Ka Milan stopt, maar het Hindiwerk gaat door. We gaan ons nu richten op andere projecten zoals: spelenderwijs converseren, film- en cartoonavonden en het bespreken van documentaires”, zegt Yuvadal-voorzitter, Karan Jagesar.

Hoewel Jagesar tevreden is over de Hindicompetities van de afgelopen jaren, vindt hij dat het tijd is voor verandering. "Toen we in 2014 startten, deden ruim driehonderd kinderen mee. Uiteindelijk is dit aantal meer dan verdubbeld. In de afgelopen vijf jaar hebben we 34 competities gehouden waarvan vijf landelijke finalerondes. Het is heel goed gegaan en we willen nu in overleg met de Indiase ambassade nieuwe dingen gaan doen", legt Jagesar uit. Zijn mededeling tijdens de vijfde finale van Hindi Bhasha Ka Milan, zondagmiddag in de Congreshal, verraste de aanwezigen.

Ambassadeur Mahender Singh Kanyal van India en Hindilerares Mamta Mishra hebben in hun respectieve toespraken Yuvadal aangemoedigd om het Hindiwerk te continueren. "Taal is een belangrijk medium dat leidt tot eenheid. Als een taal zich ontwikkelt, dan ontwikkelt het land zich ook", zei de diplomaat. Meer dan vijftig personen uit Nickerie, Commewijne, Saramacca, Wanica en Paramaribo deden zondag mee aan de finale van het Hindi Bhasha Ka Milan. Shumit Durga eindigde op de eerste plaats bij de categorie spelling gevolgd door Sneha Merhai voor gedichtenvoordracht.

Gietandjali Mohan werd als beste gekozen voor haar handschrift en Sirodjanie Sewbaran- Ramadhin won met haar spreekbeurt. De deelnemers werden beoordeeld door Manodj Daryanani, Satjanand Pramsoekh en Mishra. Opmerkelijk was dat het overgrote deel van de deelnemers bestond uit vrouwen. "Deze trend zie je overal: op scholen, in organisaties en in tempels. De druk vanuit de ouders op meisjes om te leren is veel groter, dan op jongens", zegt Radjen Baldew, voorzitter van de Organisatie Hindoe Media Suriname.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel