Commissie 10 oktober overhandigt Dritabiki Rapport aan minister RO

Shoeket logo

30 Oktober 2018 17:51

Voor mij lezen

Ten kantore van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft de Commissie Viering 10 oktober, onder voorzitterschap van Leo Brunswijk, officieel het Dritabiki Rapport, bevattende belangrijke punten de marrongemeenschap rakende, overhandigd aan de minister van RO, Edgar Dikan. De RO-minister stelde deze verklaring in ontvangst te nemen namens de regering van Suriname. De minister gaf aan dat hoewel dit zelf door de regering in ontvangst genomen moest worden, dat niet mogelijk was vanwege bepaalde omstandigheden. “Er is toen een afspraak gemaakt dat ik dit namens de regering in ontvangst neem en doorgeleid naar de regering.”

Brunswijk gaf aan bijzonder blij te zijn dat het document niet via een ander ministerie doorgeleid zal worden naar de regering, maar door het ministerie van RO, waar een marron aan het hoofd staat. “Dit geeft een bijzonder gevoel en we hebben het geloof dat de boodschap van de granman wel de juiste behandeling zal krijgen.” Volgens de voorzitter is het zo dat overal waar gewerkt wordt, er fouten gemaakt worden. “We zijn niet boos rond het feit dat de regeringsdelegatie niet is gekomen naar Drietabbetje. Misschien was de boodschap rond de bedoeling van de krutu ook niet helemaal duidelijk. De bedoeling van het opstellen van dit akkoord was niet bedoeld tegen de regering, juist geloven wij dat de politiek een belangrijke rol speelt bij het brengen van verlichting in de noden van de marronsamenleving in het binnenland.” Ook weersprak de voorzitter eventuele geruchten dat de krutu tegen de regering was of tegen personen. De zaken die op papier zijn gezet, zijn slechts aanvullingen die de regering moet meenemen wanneer zij zich buigt rond de ontwikkeling van het binnenland.

Regering zal na verkiezing doorgaan
Brunswijk vertelde verder dat er meerdere punten zijn aangegeven, maar dat zij zich hebben gefocust op het groter plaatje. “Indien de regering na haar regeerperiode nog niet klaar is met de uitvoering van deze punten, zal zij ermee doorgaan als zij na 2020 terugkomt”, was de opmerkelijke boodschap van de voorzitter. Maakt niet uit welke regering er is, dit document moet als een leidraad dienen om ontwikkeling in het binnenland te brengen. Minister Dikan haalde aan dat het ministerie van RO zeker hard zal werken aan de beleidsgebieden. “Ik kan je de garantie geven dat vertegenwoordigers van de marronsamenleving als vertegenwoordigers in de commissie geplaatst zullen worden om het grondenrechtenvraagstuk aan te pakken. Er is momenteel 1 maand vertraging ten opzichte van de gestelde tijd dat dit in orde moest zijn. Echter staat het instaleren van de commissie in de komende weken reeds in de planning. Dit, om verdere stagnatie te voorkomen. Hiermee geeft het ministerie gelijk gehoor aan een van de punten aangegeven in het Dritabiki Akkoord. De andere punten moeten door de regering verder in uitvoering gebracht worden”, aldus RO-minister Dikan.

NK

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel