De deler van Dora

Shoeket logo

30 Oktober 2018 16:44

Voor mij lezen

In een van onze lokale dagbladen is afgelopen vrijdag een bericht geplaatst waarin wordt vermeld dat Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) voorgoed wil kappen met het fenomeen ‘niet bestelde oproepingskaarten’.
Een neefje van mij appte mij het volgende:
Oom Ruud, a.u.b. dit artikel lezen. Van Dijk-Silos begrijpt ons kiesstelsel ook niet. Ze denkt dat wanneer mensen van de lijst worden gehaald die nooit gingen stemmen dit de “kiesdeler” beinvloedt. De “kiesdeler” wordt alleen bepaald door het aantal geldige stemmen. Dus als de mensen nooit zijn gaan stemmen heeft dat geen invloed op de “kiesdeler”.

Van de OKB-voorzitter leer ik hier iets nieuws. De term kiesdeler ken ik niet als het om ons kiesstelsel gaat. Wel de lijstkiesdeler. Maar dat wordt gebruikt bij het zoeken naar kandidaten die worden gekozen met voorkeursstemmen.

Wat de OKB-voorzitter met kiesdeler kan bedoelen is waarschijnlijk het minimum aantal stemmen dat nodig is om in een kiesdistrict een zetel te krijgen. Dat is dus het aantal stemmen dat de partij heeft gehad om de allerlaatste zetel te halen in een bepaald kiesdistrict. Dit getal wordt bepaald door steeds met de hoogste gemiddelden te rekenen. ( In Paramaribo is dat ongeveer 6000 en in Wanica ongeveer 7000).

Uiteraard kan het aan mij liggen maar de OKB-voorzitter als autoriteit zal zeker wat meer weten over de kiesdeler en ook over het feit dat spookkiezers invloed hebben op het kiesgebeuren. Als ze geen duidelijk antwoord heeft, beveel ik haar en haar staf het boekje van de heer S. Polanen aan.

Wat wel grote vraagtekens oproept is hoe deze spookkiezers zo lang voorkomen zonder dat ze zijn onderzocht en eventueel verwijderd. Als je praat over dertig tot veertigduizend, kan het wel zeer veel invloed hebben als deze spoken wel naar de stembus gaan of anderen machtigen om te gaan stemmen. Het lijkt dus goed om deze lijst transparant op te schonen. Dus publiceren om hoeveel kiezers het gaat en in een grafiek uitzetten wat de oorzaken zijn. (bijv. overleden, buitenland, slordigheid burgerlijke stand, hebben ze stemrecht? enz.). Want manipuleren met deze groep kan de verkiezingen goed beïnvloeden. Gelukkig dat wij binnenkort een digitale ID systeem krijgen want met onze ouderwetse kaart kan gerommeld worden.

Voorzichtigheid is geboden! Vooral als je mensen hun stemrecht gaat ontnemen omdat ze de vorige keer niet zijn gaan stemmen. Want de doos van Pandora zou open kunnen gaan.

Rudi Jadnanansing

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel