Bouw residulaboratorium elk jaar op begroting zonder realisatie

Shoeket logo

30 Oktober 2018 16:22

Voor mij lezen

In 2013 is een aanvang is gemaakt met de bouw van het residulaboratorium voor residuenonderzoek (in groente, fruit en dierlijke producten). “Het gebouw zal in 2019 worden afgerond volgens internationale standaarden, waarna voor de nutsvoorzieningen en inrichting (inclusief installatie gespecialiseerde laboratorium apparatuur) wordt gezorgd.” Dit staat op de begroting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor het dienstjaar 2019. Het laboratorium is niet alleen voor de Surinaamse gemeenschap, maar ook voor de Caricom lid-landen. Via CAHFSA zal dit mogelijk gemaakt worden. Ook worden specialistische trainingen verzorgd voor het personeel, waarvan de totale kosten zijn geraamd op SRD 200.000,00.

Volgens het Jaarplan 2017 zou de afronding van de bouw en inrichting van het laboratorium SRD 6 miljoen kosten. Volgens de begroting van 2017 echter was het geraamd bedrag SRD 10.4 miljoen. De bouw van dit laboratorium wordt echter al meer dan 4 jaren constant op de begroting van de overheid opgenomen. In 2015, 2016, 2017 en in 2018 werd telkens geschreven dat de bouw en aanvraag van nutsvoorzieningen in de respectievelijke jaren gerealiseerd zouden worden. Blijken moet of ook voor 2019 hetzelfde in de planning is.

Het residulaboratorium van LVV was kort na de bouw in 2010 tot de grond afgebrand. Het bleek niet eens verzekerd te zijn. Toenmalige minister Hendrik Setrowidjojo zei in zijn eerste reactie aan de pers dat de oorzaak gezocht moest worden in stroomschommelingen en het ontploffen van een zekeringskast. Setrowidjojo zei dat de Energie Bedrijven Suriname (EBS) gewaarschuwd was over de stroomschommelingen en dat er gevraagd was om een transformator. Volgens hem werd niet op tijd op zijn verzoek gereageerd.
In het laboratorium bevonden zich chemische stoffen, die bij de brand zijn vrijgekomen. De schade was aanzienlijk. Alleen de buitenmuren bleven staan. Alle nieuwe apparatuur en inventaris gingen verloren. De schade werd geschat op ongeveer 5 miljoen Euro.

In het laboratorium werden voorbereidingen getroffen om het tot het voedselinstituut van de Caricom te maken. De lid-landen van de Caricom hebben enkele maanden voor de brand nog unaniem besloten dat Suriname met dit voedselinstituut, de ervaring en mogelijkheden op agrarisch gebied beslist een voorhoedepositie binnen de regio zou moeten innemen. Setrowidjojo noemde dit een klap voor de agrarische sector, voor het land en ook voor de Caricom.

Kavish Ganesh

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel