Auditeur-militair houdt vast aan eisen Decemberproces

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

30 Oktober 2018 16:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Auditeur-militair Roy Elgin houdt vast aan zijn vorderingen tegen 14 verdachten in de strafzaak naar de zogenoemde ‘Decembermoorden’. De aanklager hield dinsdag repliek in de zaak tegen Errol Alibux, Edgar Ritfeld, Dick de Bie, Luciën Lewis, Orlando Heidanus, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe, Benny Brondenstein, Ernst Geffery, Iwan Krolis, Imro Themen, Kenneth Kempes, Wim Carbière en Winston Caldeira. Ritfeld was de enige verdachte die aanwezig was tijdens de zitting.

Deze veertien verdachten staan terecht voor de militaire kamer van de Krijgsraad. Elgin hield vast aan de vorderingen die hij tegen de verschillende verdachten had gesteld. In de zaak tegen Ritfeld, Krolis, Alibux, Carbière, Caldeira, De Bie en Themen heeft de aanklager vrijspraak gevorderd. Wat hem betreft gaan de verdachten Dijksteel, Dendoe, Brondenstein, Geffery, Lewis en Kempes voor 20 jaar de bak in voor hun vermeend aandeel in de Decembermoorden.

In de burgerkamer werden de verdachten Desi Bouterse en Etienne Boerenveen berecht. Tegen hun is een celstraf van 20 jaar geëist. In verband met de gebeurtenissen van 8 december 1982 worden ook de toenmalige ministers John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp als verdachte aangemerkt. Tot heden is tegen hun nog geen strafproces gevoerd. De zaak tegen hun dient bij de gewone strafrechter aanhangig te worden gemaakt door het Openbaar Ministerie.

Het vervolgingsapparaat heeft tot heden niet kunnen aangeven welke voorbereidingen zijn getroffen om dit proces te beginnen. Intussen is Badresein Sital die ook door de kantonrechter berecht zou moeten worden, overleden. Evenals Naarendorp en Hardjoprajitno was hij ten tijde van de Decembermoorden minister. De verdachten Roy Esajas, Arthy Gorré, John Nelom, Ruben Rozendaal en Marcel Zeeuw die door de Krijgsraad werden berecht zijn intussen ook al overleden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel