Nurmohamed: AdeKUS kenmerkt zich door lage productiviteit en ontevredenheid

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

30 Oktober 2018 15:38

Voor mij lezen

De Anton de Kom Universiteit van Suriname staat aan de vooravond van haar 50-jarig bestaan op 1 november 2018. Volgens het assembleelid Riad Nurmohamed (VHP) tevens lid van de vaste commissie van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, kenmerkt de universiteit van Suriname zich nu weer door een lage productiviteit en ontevredenheid.

De mogelijke reden is de slechte sociaal-economische situatie in het land en het slordige bestuur van het land, meent de politicus. De afgelopen vijftig jaar heeft de universiteit diverse perioden gekend met een lage en een hoge productiviteit van universiteits- en faculteitsbesturen en van docenten. Er is genoeg reden om een onderzoek te doen naar de hoogte van de productiviteit van het bestuur van de universiteit en van de docenten of onderzoekers op AdeKUS, vervolgt Nurmohamed.

Volgens hem wordt er te veel aandacht besteed aan bijzaken en persoonlijke zaken, terwijl de universiteit er is voor onderwijs en onderzoek voor de gemeenschap in het bijzonder beleidsmakers en het bedrijfsleven. Volgens hem moet de wetgeving van de universiteit dringend worden vernieuwd aan de eisen van de tijd en de toekomst.

Er moet een nieuwe universiteitswet komen waarin onder andere nieuwe bestuursvormen worden geregeld met duidelijke taken en bevoegdheden, nieuwe spelregels voor studenten en docenten, voor examens en voor onderwijs en onderzoek. Nurmohamed vindt het zeer kwalijk dat tot heden geen nieuwe universiteitswet is aangeboden aan het parlement van Suriname. Hij zal binnenkort de aanzet daartoe geven via een initiatiefwet op het bestuur van de universiteit, omdat volgens hem dat het fundamentele probleem is van de lage productiviteit.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel