Dagelijks 3 tot 5 personen met beroerteverschijnselen

Shoeket logo

30 Oktober 2018 14:45

Voor mij lezen

Maandag was het World Stroke Day. Het Neuro Care Center Suriname (NCCS), de neurologische afdeling binnen het Academisch ziekenhuis, stond hierbij stil en hield speciaal voor deze gelegenheid een minibeurs op het terrein van het Academisch Ziekenhuis. Van de ongeveer 80 miljoen mensen die wereldwijd zijn getroffen door een beroerte ondervinden meer dan 50 miljoen een blijvende vorm van invaliditeit. In Suriname melden gemiddeld 3 tot 5 personen zich dagelijks in het Academisch Ziekenhuis met verschijnselen van een beroerte.

Deze dag, op 29 oktober, is internationaal geproclameerd als World Stroke Day. Het doel van World Stroke Day is om internationaal de aandacht te vestigen op strokezorg. Een stroke is de Engelse benaming voor een beroerte. “Met dit initiatief wil de organisatie werken om de awareness bij de samenleving te promoten”, zegt neuroloog Warisha Koendan. “Deze dag wilde het NCCS niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Vandaar dat er twee activiteiten worden gehouden, de eerste is op het terrein van het Academisch Ziekenhuis om de samenleving te informeren over wat een beroerte inhoudt.”

Beroerte is geen hartinfarct
Op dinsdag 30 oktober wordt er een klinische avond gehouden voor huisartsen en geïnteresseerden over wat er tot nu toe is gedaan op het gebied van beroertezorg in Suriname. “Een beroerte is een Cardio Vasculaire Aandoening (CVA) en geen hartinfarct”, zegt de neuroloog. Mensen zeggen vaak na een hartinfarct dat ze een beroerte hebben gehad, maar dit is onjuist, een beroerte is een CVA en dit vindt plaats in de hersenen. Dit kan een herseninfarct of hersenbloeding zijn. Van 80% van de mensen die een beroerte krijgen betreft dit een herseninfarct, bij het overige 20% gaat het om een hersenbloeding.

Gezonde leef -en eetstijl
“Een beroerte kan worden voorkomen. Er zijn risicofactoren die de kans verhogen op een beroerte”, legt Koendan uit. Deze zijn hoge bloeddruk, suikerziekte, weinig bewegen, hoge cholesterol dit zijn allemaal risicofactoren waar mensen zelf wat aan kunnen doen. Door te letten op je leef – en eetstijl kun je het risico verminderen. Koendan noemt stoppen met roken een van de manieren om de kans op een beroerte te verkleinen. “Deze minibeurs is op het terrein van AZ georganiseerd om de doorsnee Surinamer te kunnen bereiken. Verder is het op sociale media gepromoot, terwijl Diaconessenhuis en RKZ ook zo een minibeurs hebben georganiseerd.”

Deze dag, die vanuit het NCCS en AZP is georganiseerd, is een van de eerste aanzetten en het ligt in de bedoeling het jaarlijks te organiseren. Vooral hoe je een aanstaande beroerte kan herkennen en wat je eraan kan doen was het centraal thema van de beurs. De preventie is het eerste aspect, waarbij de risicofactoren in beeld worden gebracht. Het tweede aspect bestaat uit het leven na de stroke. Hier wordt vooral gekeken naar wat revalideren inhoudt. Vaak gaat dit gepaard met een bepaalde mate van invaliditeit. “Mensen hebben naast hulpmiddelen ook thuiszorg en voedingsadviezen nodig”, verduidelijkt Koendan. “Het belangrijkste binnen de beroertezorg is dat je de symptomen herkent. Hoe sneller je dat herkent, hoe sneller je hulp kan zoeken. Als je snel genoeg bent, dan kan er medicatie worden toegediend om het bloed te verdunnen. Op deze manier verminder je de complicaties van een herseninfarct.

Het Fast principe
Wereldwijd wordt gebruik gemaakt van het Fast principe, waarbij elke letter van het woord Fast een betekenis heeft. Face: let op scheve mond of mondhoek. Arms: kan de persoon de armen bewegen? Speech: is de spraak duidelijk of onsamenhangend? Time: Wanneer is het ontstaan, zo spoedig mogelijk handelen.

Naast het NCCS, waren onder andere thuiszorginstanties, het revalidatieteam, Bedrijfsmaatschappelijk Werk en de vereniging ‘Verder na een Beroerte’ aanwezig. Elke stand kon rekenen op interesse van de aanwezigen.

RB

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel