Essed over datum vonnis Bouterse: ‘Wij denken niet in jaren, maar in maanden’

Shoeket logo

30 Oktober 2018 14:31

Voor mij lezen
In het 8 decemberstrafproces kan een vonnis tegen hoofdverdachte Desi Bouterse binnen enkele maanden komen. “Wij denken niet in jaren, maar in maanden”, zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, gisteren aan journalisten. Nadat het verzoek van Irvin Kanhai, advocaat van Bouterse, om het laatste woord namens zijn cliënt te voeren werd afgewezen, stelde de Krijgsraad het strafproces tot een nader te bepalen datum uit voor vonnis. Essed denkt dat deze beslissing meer te maken heeft met het feit dat het niet duidelijk is hoe het in de resterende zaken in het 8 decemberstrafproces zal aflopen. Vandaag vindt de behandeling plaats van de strafzaken in militaire kamer. Alle zaken hier liggen in de fase van repliek (tweede beurt Openbaar Ministerie), waar de auditeur-militair zal ingaan op het pleidooi van de raadslieden. Hierna zal mogelijk na een maand pas de gelegenheid aan de raadslieden worden geboden voor de dupliek en eventueel laatste woord voor de verdachten. Essed gaat ervan uit dat de Krijgsraad in één keer vonnis in alle zaken zal wijzen. “Ze zullen dus een beetje moeten gaan inschatten hoeveel tijd zij daarvoor nodig hebben. Ik vind het dus begrijpelijk dat zij even wachten totdat alle zaken afgehandeld zijn. Ik mag ervan uitgaan dat de Krijgsraad op dezelfde redelijke voortvarende wijze voort zal gaan voor het afhandelen van deze strafzaken van de eeuw”, aldus de advocaat.

‘Je moet wel een heel rijke fantasie hebben’
Essed beschrijft de dupliek van zijn collega Irvin Kanhai als uitsluitend een demagogisch en tegenstrijdig pleidooi, waarbij laatstgenoemde getracht heeft aan te geven dat Nederland een massale propagandacampagne tegen zijn cliënt heeft gevoerd. “Dat betoog is zo ongeloofwaardig. Natuurlijk is Nederland tegen de decembermoorden en dat hebben zij uitdrukkelijk verklaard, maar de suggestie dat Nederland achter de decembermoorden zou zitten, dan moet je wel een heel rijke fantasie hebben”, stelt Essed. Volgens hem heeft het voormalig moederland wel gezeten achter de coup in 1980, waar Desi Bouterse in opdracht van een buitenlandse militair de staatsgreep in Suriname pleegde. “Die betrokkenheid van Nederland staat voor iedereen als een paal boven water, maar de suggestie dat Nederland of anderen betrokken zouden zijn bij de 8 decembermoorden, is te belachelijk om op te reageren”, aldus de advocaat van de nabestaanden.

Grootste leugen van de eeuw
Essed stoort zich eraan dat Kanhai zonder enig reëel bewijs in zijn dupliek gesteld heeft dat er honderden of duizenden doden zouden vallen en dat de personen die op 8 december vermoord zijn, daarvan op de hoogte waren en daaraan zouden meewerken. “Het is het meest stuitende verhaal en betoog tegen deze mensen.” Voor Essed is de strategie van de hoofdverdachte bekend, namelijk: ‘zet de wereld op zijn kop en hoop dat mensen je geloven’. “Het is moeilijk om de wereld ondersteboven te bekijken, want dan raak je in de war. Dat is wat nu gebeurt. Men probeert verwarring te zaaien door de vermoorde personen te betichten bezig te zijn met een coup, die vele honderden tot duizenden doden tot gevolg zou hebben. Er wordt gesuggereerd dat er telefoongesprekken zijn geweest, dan laat men die telefoongesprekken horen. Dit is de grootste leugen van de eeuw in de republiek Suriname. Het is een gore leugen, niets meer”, aldus Essed.

NII moet bandjes laten zien
De enige waarheid die wij kennen, is dat weken voorafgaand aan de 8 decembermoorden, eigenlijk de hele Surinaamse bevolking massaal in opstand kwam tegen de militairen. “In zoverre is het honderd procent juist dat een heleboel mensen, inclusief personen onder de 15 slachtoffers, de regering liever wegwilden. Dat is een feit dat buiten kijf staat. Laat het NII de durf hebben om de heer Bouterse op het beeld te brengen waar hij Kamperveen, vlak nadat hij half gemarteld was, persoonlijk heeft geïnterviewd. Laten zij die bandjes zien”, aldus Essed.

FR

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel