Binnen zes maanden mogelijk een oplossing voor bodemloze put

Shoeket logo

30 Oktober 2018 14:39

Voor mij lezen

Suriname heeft een relatieve hoge ziektelast met betrekking tot chronische ziekten (zowel overdraagbaar als niet overdraagbaar). Cardiovasculaire aandoeningen, die bijvoorbeeld kunnen leiden tot nierziekten, kunnen als gevolg hebben een verhoogde vraag naar nierdialyse, hetgeen in principe een kostbare behandeling is. Hetzelfde kan gezegd worden van kanker, verschillende vormen van tweede- en derdelijns zorg bij hiv-aids, zeldzame ziekten etc. Bij deze behandelingen worden vaker de zogenaamde “high cost medicines & technology” toegepast. Het gaat hier om diagnostiek en behandelmethoden, die vaak in de honderden duizenden USD per patiënt soms per jaar, kosten. Aan de aanpak van chronische niet overdraagbare aandoening zal de overheid in het dienstjaar 2019 SRD 6.6 miljoen uitgeven.
Voor het uitvoeren van programma’s is er in totaal SRD 606 miljoen begroot bij het ministerie van Volksgezondheid. Vorig 2018 was er ruim 900 miljoen opgebracht.

Hiervan is SRD 194 miljoen alleen bestemd voor subsidies. Subsidies voor studeren aan de Covab en Stichting Medische Zending Suriname. Daarnaast ook voor de Stichting Jeugdtandverzorging, aan lig-, verpleeg- en andere medische kosten voor chronische patiënten PCS, voor de Stichting Bureau Dak- en Thuislozen, de Regionale Gezondheidsdienst en het Surinaams Rode Kruis, overheidsbijdrage SZF, Stichting Marwina Ziekenhuis en Stichting Drs. L. Mungra Medisch Centrum. Voor overheidsziekenhuizen is er geen subsidiebijdrage opgebracht.

Het merendeel van de subsidies gaat naar de additionele overheidsbijdrage Staatsziekenfonds (SRD 55 miljoen), Stichting Regionale Gezondheidsdienst (SRD 33 miljoen) en Stichting Medische Zending Suriname (SRD 33 miljoen). Voor ziektebestrijding en preventie heeft de regering dit keer SRD 237 miljoen opgebracht. Hieronder is opgenomen medicamentenvoorziening door het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) ten behoeve van de totale gemeenschap (SRD 65 miljoen), terwijl een post genaamd ‘SZF/ICT-project’ SRD 76 miljoen zal kosten.

De organisatie en financiering van de gezondheidszorg in Suriname baart de regering, blijkens de woorden van president Desi Bouterse tijdens zijn laatste jaarrede, ernstige zorgen. Steeds groter wordende bedragen stromen jaarlijks van het nationaal budget naar de gezondheidszorg. “Het lijkt erop alsof de gezondheidszorg een bodemloze put is. Steeds luider klinken bezorgde stemmen uit de samenleving over een naderende instorting van het gezondheidszorgsysteem”, zei Bouterse.

Het is volgens de president meer dan tijd geworden om een afdoend antwoord te geven op de alarmbel over de toestand van onze gezondheidszorg. Vanuit een team van gezondheidsdeskundigen, financieel deskundigen, economen en organisatiedeskundigen zullen er diepgaande hearings worden gehouden met de gemeenschap, in deze met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en met alle stakeholders in de gezondheidssector. Binnen zes maanden moet er een scan van de “ziektes” in onze gezondheidszorg zijn gemaakt. “Op grond van de uitkomsten hiervan zal de regering zonder aanziens des persoon maatregelen treffen met het doel de gezondheidszorg uit het dal te halen”, aldus Bouterse.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel