PARAMARIBO - Suriname moet komend jaar de eerste rapportage uitbrengen aan de Verenigde Naties (VN) over wat er tot nu toe is gedaan sedert de ratificatie van het Internationaal Verdrag over de Rechten van Mensen met een Beperking. De overeenkomst is in 2007 ondertekend en vorig jaar maart bekrachtigd. Vertegenwoordigers van ministeries en het maatschappelijk middenveld zullen tijdens een driedaagse workshop, die maandag is begonnen, met elkaar evalueren waar we als land staan in het streven om de doelstellingen van het verdrag te bereiken.
"Mensen met een beperking hebben dezelfde rechten als mensen zonder een beperking." Met deze statement verklaarde minister Christine Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting de driedaagse bijeenkomst voor geopend. Ze gaf hiermee ook meteen aan waar het land naar streeft. Het ministerie is in oktober begonnen met de herregistratie van het aantal mensen met een beperking. Bij de laatste volkstelling in 2014 zijn er ruim 68.000 personen geteld. De herregistratie is onderdeel van de 'Sori Yu' campagne en duurt tot en met december.
Michelle Brathwaite, VN-mensenrechtenvertegenwoordiger, benadrukte in haar presentatie dat geld geen issue hoeft te zijn om mensen met een beperking gelijke kansen te bieden. Het heeft, zegt ze, allemaal te maken met de wijze van benadering en aanpak. Brathwaite nam als voorbeeld personen met een gezondheidsbril, zoals zijzelf. Een slecht zicht, legde ze uit, kan ertoe leiden dat je ontwikkeling wordt gestagneerd.
Je kunt op school bijvoorbeeld niet vlot meegaan. "Maar de maatschappij heeft ervoor gezorgd dat ik een manier kan vinden om toch nog goed te kunnen zien door me van een bril te voorzien." Brathwaite benadrukt dat dit ook het geval moet zijn bij mensen met een beperking. Er moeten voorzieningen worden getroffen voor de doelgroep om zich te kunnen ontwikkelen.
Ze gaf in haar presentatie ook de wijzen van benadering van personen met een beperking. Die worden veelal als object gezien door liefdadigheidsorganisaties, wat op zich niet verkeerd hoeft te zijn. Echter, stelt Brathwaite, kan dit er juist voor zorgen dat de mensen afgeschilderd kunnen worden als personen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.
YitadesGebre, Paho/WHO-vertegenwooridger in Suriname, wees erop dat het beter is om de groep een hengel te geven om zelf te vissen in plaats van om ze vis te geven. "Dat kan alleen door de nodige voorzieningen te treffen zodat de groep zich zo zelfstandig mogelijk kan bewegen." Personen met een beperking hebben het recht om zelf hun stem uit te brengen bij de verkiezingen zonder daarbij afhankelijk te zijn van een derde, sprak Gebre.