Mahinder Jogi: regering moet Surinaams belang vooropstellen

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

27 Oktober 2018 00:08

Voor mij lezen

De Surinaamse regering zal er alles aan moeten doen om het Surinaamse belang voorop te stellen in het grensdispuut dat dreigt te ontstaan tussen Suriname en buurland Frans-Guyana. Dit zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi aan Suriname Herald.

Nu blijkt het een gehaal en getrek te zijn vanuit beide zijden. Beide landen zeggen dat het grondgebied waar er tegen de goudzoekers is opgetreden aan hen toebehoort. Jogi is van mening dat de regering met hand en tand zal moeten opkomen voor de Surinamers. “Wat daar is gebeurd, kunnen we niet goed praten. Daarom zullen onze beleidsmakers goede afspraken moeten maken met de Franse buren.”

De politicus vindt dat de regering geen afwachtende houding moet aannemen in deze zaak. De VHP’er zegt het te betreuren dat Surinaamse goudondernemers op deze wijze zijn behandeld door Franse troepen. Alle ogen zijn nu gericht op wat er vanuit Suriname zal gebeuren. Wat de regering moet weten, is dat de mensen die aan de grenzen wonen ook Surinamers zijn. De Fransen die op deze wijze zijn omgegaan met de Surinamers aldaar dienen ook te weten dat het onze mensen zijn, merkt Jogi op.

Hij zegt dat Suriname alle deskundigheid moet inzetten om dit probleem aan te pakken. Indien dat niet gebeurt, zullen wij er bekaaid vanaf komen. De parlementariër kan zich niet voorstellen dat de regering donderdag in het parlement niet duidelijk heeft kunnen aangeven of het gebied waar de Fransen tekeer zijn gegaan wel of niet tot Surinaams gebied behoort. Hij vindt het niet kunnen dat de regering dit niet weet. Dat wil zeggen dat de regering haar eigen territorium niet kent.

Een regeringsdelegatie is vrijdag naar het gebied vertrokken om te gaan praten met de mensen aldaar. Jogi hoopt dat er na deze missie duidelijkheid komt in deze zaak. Na het bezoek van de regeringsdelegatie verwacht de parlementariër duidelijke acties van de regering die ook moeten leiden tot een permanente oplossing in dit grensdispuut.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel