DNA wil informatie van regering over situatie Marowijnerivier

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 Oktober 2018 22:41

Voor mij lezen

De voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, heeft samen met de voorzitter van de commissie van Buitenlandse Zaken, André Misiekaba, overleg gehad met de regering over de situatie van de Marowijnerivier. Dinsdag werd tijdens een optreden van de Franse gendarmes machines van goudzoekers vernietigd in het gebied van Grand Santi.

Parlementariër Marinus Bee (ABOP) geeft te kennen dat de ABOP-fractie vanwege de perikelen in het Marowijnegebied twee brieven heeft gestuurd naar de regering. Graag ziet de ABOP dat de regering antwoord geeft op de brieven.

Simons vraagt de regering om met informatie te komen over deze kwestie. Zij voerde aan dat De Nationale Assemblee (DNA) het verdrag met betrekking tot de overeenkomst tussen de Republiek Suriname en de Republiek Frankrijk inzake samenwerking van de politie aan weerszijden van de grens heeft geratificeerd. Het college had het verdrag toen goedgekeurd, omdat de regering had aangegeven dat het goedgekeurd moest worden, zodat het binnen afzienbare tijd kon worden beëindigd om vervolgens te komen tot een nieuw verdrag.

Simons is echter wel van oordeel dat het andere verdrag veel omvattend moet zijn dan zich alleen laten berusten op politionele samenwerking. Het moet volgens haar meer een grensverdrag worden. Dit is een aspect waarover het parlement vragen heeft gesteld aan de regering en hier de nodige informatie over wil hebben om te weten hoe het zit met dit proces. “We hebben een acute situatie en in verband met die acute situatie stellen we de regering de vraag hoe de follow-up is geweest,” voerde Simons aan.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel