Minister Benschop: militair Jermain Day kreeg eerder waarschuwingen

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 Oktober 2018 21:34

Voor mij lezen

De minister van Defensie, Ronni Benschop, heeft in het parlement te kennen gegeven dat militair Jermain Day al eerder waarschuwingen kreeg voor het in het openbaar bespreken van de leiding van Defensie. De leiding van het leger had al maatregelen tegen hem getroffen, zei Benschop. Hij was voor tien dagen opgesloten.

Day werd op maandag 22 oktober jongstleden opgepakt, omdat hij op sociale media, met name Facebook, negatieve uitlatingen had gedaan over de defensieminister en directeur.

Op Sociale media heeft men hier verontwaardigd op gereageerd. Het NPS-assembleelid Patricia Etnel haalde deze case aan in het parlement. Zij is van mening dat het niet zo mag zijn dat militairen niet mogen opkomen voor zaken die hen dwarszitten. Ook zij voelen de druk die de rest van de samenleving voelt. Naar zeggen van Etnel is dit niet de manier hoe zaken worden opgelost.

Benschop hield het parlement voor dat manschappen de organisatie niet in het openbaar mogen bespreken. Day had zijn ontslag ingediend. Echter, hij heeft zijn ontslagresolutie nog niet in handen. Benschop benadrukt dat een ambtenaar pas met ontslag is als hij zijn ontslagresolutie in handen heeft.

Het militaire handvest is wat deze soort zaken betreft heel duidelijk. Zolang iemand buiten de regels handelt, gaan wij corrigerend optreden, merkte Benschop op. Als er personen zijn die niet tevreden zijn over de situatie binnen het defensieapparaat, zijn zij vrij om naar de groene tafel te gaan. Zij die vinden dat ze dat moeten doen, hebben alle recht daartoe, aldus Benschop. Mocht het zijn dat het zover komt, dan zal het recht zegevieren, vervolgde hij.

De parlementsvoorzitter, Jennifer Geerlings-Simons, vroeg ook de aandacht van de regering voor deze zaak.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel