Productiementaliteit zal sterk bevorderd moeten worden

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 Oktober 2018 20:32

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In de gemeenschap, maar vooral binnen de particuliere en publieke sector, zal een sterke productiementaliteit op gang gebracht moeten worden. De noodzaak voor een Nationaal Productiviteitscentrum (NPC) is dan ook dringend vereist, vindt minister Soewarto Moestadja van Arbeid. Het centrum zal zich volgens hem niet slechts op arbeid moeten richten, maar ook op werkelijke productieverhoging in verschillende sectoren. De Nationale Assemblee heeft woensdag de tweede openbare commissievergadering gehouden om te komen tot het instellen van een NPC.

Het concept van het NPC wordt al jaren gehanteerd in de wereld. Echter, Suriname heeft nagelaten om - in een regionaal project van 2001 waarin dertien Caribische landen hebben geparticipeerd - een dergelijk centrum op te richten. Minister Moestadja verdedigde de noodzaak van de instelling van het centrum en verwees naar een rapport van de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Daarin staat dat de productiviteit van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied veel lager is dan in de rest van de wereld.

De Caribische regio heeft dan weer een veel lager productievermogen dan Latijns-Amerika. Moestadja zei dat de praktijk heeft geleerd dat vooral in en na een crisisperiode een dergelijk centrum bittere noodzaak is. Hij verwijst naar uitspraken van Sieglien Burleson, voormalig minister van Handel, Industrie en Toerisme in 2017, dat een NPC een big issue is in de wereld. De bewindsvrouw had al stappen gezet voor het instellen van een Competitive Unit Suriname. 

In de eerste commissievergadering stelden Riad Nurmohamed (VHP) en Jennifer Vreedzaam (NDP) kritische vragen over de betrokkenheid van de overheid bij het NCP. Nurmohamed stelde dat inspraak van een regering bij het instituut een gevaar kan betekenen voor verwezenllijking van de doelen van het instituut. Hij verwees naar onder meer de Investment and Development Corporation Suriname.

Vreedzaam vroeg of het wijs is dat de overheid zich direct gaat bezighouden met het centrum als wordt gekeken naar de taakstelling. Ook wilde zij weten hoe de bemensing wordt ingevuld. Moestadja legde uit dat het bedrijfsleven al enorm veel doet om de productiviteit te verhogen. De komst van het NPC zal niet betekenen dat de bedrijven daarin geremd worden.

Het centrum zal een nationaal orgaan zijn waarin de betrokkenheid van het bedrijfsleven belangrijk zal zijn, aldus de bewindsman. Voorstellen en aanpassingen die voortkomen uit de openbare commissievergaderingen zijn toegevoegd aan de ontwerpwet voor het NPC. Die zullen in een openbare vergadering van het parlement besproken worden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel