OBTN-seminar zal nadruk leggen op gezamenlijk exploiteren olie Guyana’s

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 Oktober 2018 18:20

Voor mij lezen

Een OBTN-framework (One Basin Three Nations) wordt morgen tijdens het OBTN-seminar gepresenteerd aan de aanwezigen. Het seminar dat in de Royal Ballroom van hotel Torarica wordt gehouden, gaat over de olie- en gasindustrie. Tijdens een vandaag gehouden persconferentie gaf Harvey Bijnaar aan dat met het seminar beoogd wordt om bewustwording te creëren over het onderwerp alsook een gezamenlijke participatie in de discussie erover op gang te brengen.

Door de vondst van grote olievoorraden voor de kust van de drie Guyana’s vormen deze landen de nieuwe hotspot van de wereld. Maar hoe kunnen zij inspelen op de huidige en toekomstige offshore-olievondsten? Daar gaat het allemaal over, zegt Bijnaar. Volgens hem staan de Guyana’s in de vooravond van een gigantische ontwikkeling met de olievondsten.

Een voordeel kan genomen worden van het Schotse Aberdeen, dat zich plotseling van een vissersstad transformeerde in een industriestad, dankzij de vondst van olie.

Leopoldo Henriquez, olie- en gas-expert, geeft aan dat er in de olie-industrie zaken soms helemaal mis kunnen gaan. Zo werd op 6 juli 1988 in de Noordzee, op zo’n 200 kilometer van het Schotse Aberdeen, het olieplatform Piper Alpha getroffen door een reeks explosies, die een grote brand veroorzaakte. Het is een van de grootste rampen genaamd de Piper Alpha-ramp uit de geschiedenis met een olieplatform. Hierbij kwamen 167 mensen om het leven in de vuurzee. Dit was de aanleiding om de samenwerking met de verschillende gezaghebbende van de Noordzee te realiseren om te voorkomen dat een dergelijke ramp zich weer zou voordoen.

Henriquez is daarom voorstander van een samenwerking met de Guyana’s, zodat de olievoorraden op een duurzame manier kunnen worden geëxploiteerd.

Henriquez zal tijdens het seminar een raamwerk presenteren, te weten: One Basin Three Nations Voluntary Mechanism. Bij dit raamwerk gaat het erom dat de drie Guyana’s gezamenlijk de reservoirs gaan ontwikkelen. Dit moet op een duurzame manier gebeuren, zodat de drie landen er veel langer profijt van kunnen hebben. Het Schotse Aberdeen wordt als voorbeeld gebruikt.

Ook Madhavi Patandin, petroleum-engineer, zal tijdens haar presentatie het hebben over duurzame energie of groene energie en fossiele energie. Bepaalde landen zitten in een transitiepositie van groene energie. Zelf is ze van oordeel dat er nog minimaal vijftig jaar nodig is om gebruik te maken van fossiele energie alvorens er een volledige overschakeling kan plaatsvinden naar groene energie.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel