Pride month: educatie en informatie moeten onbegrip tegengaan

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 Oktober 2018 17:31

Voor mij lezen

Een regenboogvlag van tientallen meters lang geeft elk jaar in oktober extra kleur aan de straten rondom het uitgaansgebied. Sinds 2011 vormt een groeiend aantal mensen een bonte stoet om de Surinaamse lgbt-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender) zichtbaar te ondersteunen. Dit jaar is de Pride walk op zaterdag 27 oktober om 17:30 uur.

De Pride walk volgt op de vele educatieve, informatieve en feestelijke activiteiten die zijn georganiseerd in oktober, de Surinaamse Pride month. In oktober wapperen steeds meer regenboogvlaggen bij woningen, bedrijven en organisaties. Sommige winkels tonen hun solidariteit en betrokkenheid extra met uitgebreide decoraties.

Vijf ambassades werken mee aan het filmfestival dat dit jaar wordt gehouden in het cultureel centrum van de Braziliaanse ambassade. Dinsdag genoot het publiek van de geestige en educatieve documentaire ‘Genderbende’, over de aangrijpende ervaringen van vijf personen die zich niet volledig man of vrouw voelen en daardoor regelmatig worden geconfronteerd met onbegrip.

Onbegrip was afgelopen zondag een van de thema’s van de theatrale Pride show in Torarica’s Royal Ballroom, die is neergezet door tientallen acteurs, zangers en dansers die het prachtige resultaat lieten zien van een samenwerking, waarbij het niet uitmaakt of je man, vrouw, trans, homo, hetero, dik dun, lang of kort bent. De show was het prachtige bewijs dat inclusiviteit werkt.

In Suriname is daar helaas nog niet iedereen van overtuigd. Uit verschillende online ‘haatberichten’ is gebleken dat er nog veel onbegrip heerst over lgbt en lgbt’ers. De organisatie wil dit onbegrip met educatie uit de wereld helpen. Zo kan het winkelpubliek donderdag informatie krijgen bij de ‘Info uit de kast’-stand voor hotel Krasnapolsky.

De organisatie van de Pride month wil met educatie en uitleg bijdragen aan een vreedzame en productieve samenleving. Lgbt’ers willen geen bijzondere regelingen, wetten en behandeling. Net als ieder mens willen zij wel gelijkwaardigheid. “En wij willen vrij zijn om te houden van wie wij willen,” zegt Charle, hetero en activist voor de lgbt-gemeenschap.

“In Suriname heerst nog steeds de gedachte dat er speciale regelingen moeten komen. Aan de online berichten van enkele heteroseksuelen is te merken dat ze niet weten waar ze het over hebben,” zegt Winston, verantwoordelijk voor de PR (Public Relations). “De lgbt-gemeenschap betaalt belasting net als heteroseksuelen, maar maakt aanspraak op minder rechten. Als tegenstanders van discriminatie zouden Surinamers deze ongelijkheid volledig moeten uitbannen.”

Zaterdag laten lgbt’ers en hetero’s tijdens de Pride walk samen zien dat zij trots zijn op de mooie diversiteit van Suriname. Na de loop barst het Qyard-festival los in de Palmentuin en Zus & Zus. Iedereen is welkom om te komen genieten van de Generals, DJ Jemaya en Caribbean Drive. De grote publiekstrekker is dit jaar DJ Johanna Mercker uit Nederland die 2,5 uur lang haar groovy vibes zal presenteren!

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel