Mini-ziekenhuis boost voor gezondheidszorg Boven-Suriname

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 Oktober 2018 17:18

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Er zal een mini-ziekenhuis gebouwd worden te Atjoni in Boven-Suriname waar meer dan twintigduizend mensen wonen. De gezondheidszorg in dit bestuursressort gaat hierdoor een enorme boost krijgen. Dat onthulde nieuwbakken districtscommissaris (dc) Humphrey Jeroe van Boven-Suriname dinsdag tijdens een meeting met journalisten. Daarvoor had dc Yvonne Pinas van Boven-Saramacca, die ook het beheer over Boven-Suriname had, de overdracht gedaan aan Jeroe.

Hij zegt dat een Nederlandse stichting het initiatief heeft genomen om het mini-ziekenhuis op te zetten. "Het waren toeristen die het gebied bezochten en de behoefte hebben gezien, waardoor ze stappen hebben ondernomen om het mini-hospitaal te bouwen. Ze hebben ook deskundigen benaderd." Naar zeggen van de burgervader zal de stichting grotendeels zorgen voor de financiering van het project.

De initiatiefnemers zijn al met minister Antoine Elias van Volksgezondheid naar Atjoni geweest waar een plek voor het gebouw is gereserveerd. Jeroe zegt dat de mensen niet langer specialistische hulp zullen ontberen. "Er wonen nu geen artsen in het gebied. We hebben de gezondheidsassistenten van de Medische Zending en waarderen echt wat ze doen", zegt de burgervader.

Stacy Echteld, medewerker van afdeling Public en Community Relations bij MZ, is niet op de hoogte van de voorbereidingen van een mini-hospitaal te Atjoni. "Wij zijn ook niet betrokken bij dit plan." Maar Echteld verwacht dat daar te zijner tijd verandering in komt. De Medische Zending kan volgens haar geen antwoord geven op de vraag of een mini-ziekenhuis nodig is voor Boven-Suriname. "Wij denken dat die vraag gesteld moet worden aan het ministerie van Volksgezondheid."

MZ heeft dertien poliklinieken in het gebied, maar er zijn geen permanente artsen gestationeerd. Per 1 september zijn de artsen die voor drie jaar in Boven-Suriname waren, niet meer werkzaam bij de MZ, zegt Echteld. Het ging om twee Nederlandse doktoren die hun contract niet hebben verlengd. "Wij hebben op dit moment wel drie assistent-artsen in Boven-Suriname die stage lopen, waardoor ze daar wonen en werken", aldus Echteld.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel