MMT - Moderne Monetaire Theorie

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

‘CBvS haalt nieuwe lading Surinaamse bankbiljetten binnen’

Er is een nieuwe lading aan Surinaamse bankbiljetten donderdagavond (22/8/2019) ingevlogen vanuit Duitsland waar die worden gedrukt, geeft Kelly Soemodipoero, hoofd van de afdeling Kassierderij bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), te kennen tegenover Suriname Herald.

Soemodipoero geeft aan dat het een reguliere operatie is om nieuwe biljetten te laten drukken wanneer de CBvS door zijn minimumvoorraad heen is.

Met het invliegen van nieuwe Surinaamse bankbiljetten betekent het niet dat er meer biljetten in omloop zijn, verduidelijkt Soemodipoero. Deze veronderstelling wil hij meteen wegwerken. De nieuwe bankbiljetten zijn bedoeld om de oude, gescheurde, vervuilde en versleten biljetten te vervangen. […..]

Soemodipoero wil niet prijsgeven om hoeveel bankbiljetten het gaat, maar benadrukt dat het vervangen van bankbiljetten nodig is.

Bron: Suriname Herald d.d. 23 augustus 2019, link

Controversiële Moderne Monetaire Theorie uitgelegd: 'Druk geld bij om de wereld te redden'

Stephanie Kelton is de nieuwe intellectuele superster van de Amerikaanse linkerzijde. Ze is ervan overtuigd dat de wereld alleen gered kan worden als overheden meer schulden maken. 'Het probleem is niet het geld.'

Stephanie Kelton staat in haar keuken het fornuis schoon te maken en windt zich op. Alweer heeft een gevestigd econoom op een conferentie haar radicale theorie belachelijk gemaakt, zonder precies te weten waar het om gaat. De 49-jarige Amerikaanse econome is adviseur geweest van Democratische toppolitici zoals Bernie Sanders en Alexandria Ocasio-Cortez en is een bekend televisiegezicht.

Bron: Knack d.d. 20 augustus 2019, link

Wie is Stephanie Kelton?

Stephanie Kelton is een Amerikaans econoom. Haar onderzoek heeft voornamelijk betrekking op twee zaken: Moderne Monetaire Theorie (MMT) en Jobgarantie.

Wat is MMT?

In een artikel uit 1998 stelde Kelton dat soevereine overheden hun uitgaven financieren door directe geldschepping (door geld te drukken, aj) en niet door belastingen of leningen.

Wat is Jobgarantie?

Jobgarantie is een beleid waarbij de overheid aan iedereen die erom vraagt een aangepaste baan tegen het minimumloon aanbiedt. Zo wordt werk een afdwingbaar recht en zou een einde komen aan onvrijwillige werkloosheid.

Bron: Wikipedia, link

Gerelateerde bronnen: nl.wikipedia.org en nl.wikipedia.org

Hopelijk dat de Vereniging van Economisten (VES) een lezing organiseert over MMT.

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (13)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait