‘Brandende graanvelden in Syrië als oorlogswapen’

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

Vlak voor de graanoogst zijn tienduizenden hectare tarwe en gerst in Idlib en Hama in brand gestoken, om de mensen door honger te dwingen zich te onderwerpen. Door het opgelaaide geweld zijn ruim 300.000 mensen op de vlucht geslagen, zeggen de VN, maar ze kunnen nergens meer naartoe.

Geen goede graanoogst voor de in het nauw gedreven bevolking in het noordwesten van Syrië, dit jaar. In plaats van goudgele graanvelden die klaar waren om te oogsten na het beste seizoen in tien jaar tijd, zijn er zwarte rook, brandend graan en geblakerde aarde te zien. Veel van de branden komen door bombardementen, zei woordvoerder Hervé Verhoosel van het WFP, het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties toen de aanvallen systematisch werden. Inmiddels is al ruim 150.000 hectare tarwe en gerst verloren gegaan, schrijven Mohammad Kanfash, directeur van de hulporganisatie Damaan en en Ali Aljasem, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht in The Guardian. ‘Deze oorlog kent geen genade. Voor de mensen die het conflict hebben overleefd en zo hard hebben gewerkt om hun leven en hun levensonderhoud weer op te bouwen, is het niet te bevatten om nu hun gewassen voor hun ogen te zien verbranden.’ VN-hulpcoördinator Mark Lowlock noemde onlangs de gevolgen van het offensief in Idlib ‘een humanitaire ramp die zich voor onze ogen ontvouwt’.

Bron: Nederlands Dagblad d.d. 12 juli 2019, link

Toen de eerste kalief Abu Bakr (632-634 n.Chr.) soldaten stuurde om met de vijand te gaan vechten, gaf hij hen onder andere de volgende instructies: pleeg geen verraad (halloo parlementariërs die overlopen); vermink geen dode lichamen; dood geen (non-combattanten zoals) kinderen, vrouwen en bejaarden (ook geen verkrachting van vrouwen als oorlogswapen); hak geen bomen om noch steek ze in brand, in het bijzonder als ze vruchten dragen (vernietig geen voedselgewassen); slacht geen vee, behalve als voedsel; als je monnikken, kloosterlingen tegenkomt, laat hen met rust.

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (17)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait