Reactie op artikel ‘Hoefdraad: Duurzame aanpak huisvestingsvraagstuk’ (deel 2)

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

“Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ondersteunt het initiatief vanuit De Nationale Assemblee om een Woningbouwfonds en een Garantiefonds voor Huisvesting in te stellen. Namens de initiatiefnemers benadrukte Jennifer Geerlings-Simons dinsdag het belang van dit fonds voor mensen die geen geld kunnen lenen bij de bank voor het opzetten van een woning. De commissie die de wet voorbereidt voor openbare behandeling, is volgens voorzitter Amzad Abdoel (NDP) klaar voor de openbare behandeling.”

Lees verder hier op Starnieuws d.d. 7 augustus 2019, link

  • 2015: China schonk Suriname 1000 huizen ter waarde van US$ 60 miljoen.
  • 2017: China schonk Suriname 1000 huizen ter waarde van US$ 15 miljoen.

Ondertekening woningbouwproject met China

In het kader van de implementatie van het woningbouwproject en andere projecten met ondersteuning van de Volksrepubliek China hebben de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack- Beighle en de residerende ambassadeur van China, Zhang Jinxiong, woensdag een overeenkomst getekend gebaseerd op de economische en technische samenwerking tussen beide landen.

Deze overeenkomst behelst onder meer een schenking van de regering van de Volksrepubliek China aan Suriname.

Suriname en China onderhouden sedert 28 mei 1976 diplomatieke betrekkingen. De relatie heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld in een zeer warme atmosfeer, gebaseerd op wederzijds voordeel.

Er is ruim 100 miljoen Yuan, omgerekend ongeveer US$ 15 miljoen, geschonken voor de bouw van 1000 woningen.

Bron: GFC Nieuws d.d. 14 september 2017, link

China geeft Suriname duizend woningen cadeau

PARAMARIBO, 30 mei 2017 – Suriname krijgt duizend woningen cadeau van de Volksrepubliek China. Binnen een jaar begint de bouw van de eerste driehonderd en vijftig woningen. Om dit het zover te krijgen heeft het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie een overeenkomst gesloten met de Chinese ambassadeur Zang Jinxiong. Intussen zijn al de eerste stappen gezet.

Een team van het Shanghai Architectural Design & Research instituut werkt aan ontwerpen voor onder meer de huizen en de afwatering. Ook wordt de bodem onderzocht te Vredenburg, in het district Wanica, waar de woningen komen te staan. Het betreft zogenaamde sociale woningen van één tot drie slaapkamers. Er is een stappenplan uitgewerkt voor de bouw van alle duizend woningen.

In 2018 moet de bouw van start gaan. Binnen twee jaar moeten alle duizend woningen afgebouwd zijn. De overeenkomst is zodanig opgesteld dat ook Surinaamse ondernemers in de bouw een graantje mee pikken. China heeft eerder woningen geschonken. Een klacht bij het toebedelen van de relatief goedkope huizen is dat het er niet altijd eerlijk aan toe gaat. Het gevolg is dat veel huizen leeg staan in een land met duizenden noodgevallen.

Bron: Waterkant.net d.d. 30 mei 2017, link

Naar aanleiding van de hierboven genoemde tweede schenking de volgende vragen aan de Surinaamse regering.

  1. Zijn de 1000 huizen reeds gebouwd?
  2. Zijn de 1000 huizen reeds toegewezen? Welke instantie was belast met de toewijzing? Was de toewijzing geschied via loting of via vriendjespolitiek (names & faces)?
  3. Er staat “US$ 15 miljoen, geschonken voor de bouw van 1000 woningen.” Dus US$ 15.000,= per huis. Hoeveel SRD of USD netto per maand moet iemand verdienen om in aanmerking te kopen voor zo een woning van US$ 15.000,=?
  4. Is de prijs van US$ 15.000,= voor een woonhuis inclusief of exclusief perceel?

Er wordt met belangstelling uitgekeken naar de beantwoording van de gestelde vragen.

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (13)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait