India maakt 'talaq'-scheiding strafbaar

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

Het Indiase parlement heeft op dinsdag 30 juli 2019 een wetsontwerp goedgekeurd dat het eeuwenoude recht van een moslimman om onmiddellijk van zijn vrouw te scheiden verbiedt. De goedkeuring heeft ook geleid tot beschuldigingen dat de overheid zich mengt in een gemeenschapsaangelegenheid. Lees meer hier op Starnieuws d.d. 31 juli 2019, link

Gerelateerde artikelen:

  • Indiase vrouwen strijden tegen 'talaq', link
  • Hof India verbiedt 'flitsscheiding' met code talaq talaq talaq, link

In Suriname kreeg een moslimman het recht van talaq-scheiding in 1940 tijdens gouverneur J.C. Kielstra middels de 'Huwelijkswet Mohammedanen'. Met de invoering in 2003 van de nieuwe huwelijkswetgeving is de Huwelijkswet Mohammedanen, en dus ook de talaq-scheiding, afgeschaft.

Het is goed dat bijvoorbeeld de hierboven genoemde twee landen de talaq-scheiding hebben afgeschaft. Wat ik wil zeggen, elk land moet één huwelijks- en echtscheidingswetgeving hebben die geldt voor alle inwoners en geen aparte huwelijks- en echtscheidingswetgeving voor bepaalde groepen.

Een vraag: mag in Suriname een moslimman (gehuwd of ongehuwd samenwonend) heden ten dage de talaq-scheiding toepassen?

Antwoord: nee, hij mag helemaal niet gebruik maken van de talaq-scheiding, omdat het nutteloos, zinloos, krachteloos en vruchteloos is. Kortom, het heeft geen rechtsgevolgen en is dus van nul en generlei waarde.

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait