Maandelijks € 1 miljoen overmaking vanuit Frans-Guyana naar Suriname

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

Ik citeer uit het artikel 'Frankrijk wil euro-probleem samen met Suriname onderzoeken' op Starnieuws van 8 mei 2019, link

Maandelijks € 1 miljoen overmaking

Volgens (ambassadeur) Joly (van Frankrijk) zijn er geen exacte cijfers hoeveel Fransen jaarlijks een bezoek brengen aan Suriname en hoeveel zij per dag uitgeven. Naast deze veelal cash uitgaven van hen, krijgt Suriname ook op andere manier euro's binnen vanuit dit oostelijke buurland (Frans-Guyana). De ambassadeur zegt van een Surinaamse bankier te hebben vernomen dat zijn bank maandelijks gemiddeld 1 miljoen euro aan overmakingen binnenkrijgt vanuit Frans-Guyana.

Het gaat om bijvoorbeeld overmakingen van kinderbijslag, sociale uitkeringen van gezinsleden, steun aan familie of betalingen op het gebied van toerisme. "Voor mij is dit een indicatie van hoeveel euro's uit Frans-Guyana komen. En voor de Centrale Bank van Suriname een probleem wat zij met de euro's doen." [einde citaat]

Naar aanleiding van het hierboven geciteerde vraag ik beleefd doch dringend aan de minister van Financiën en aan de Directeur der Belastingen te onderzoeken of de begunstigden / gerechtigden van de 1 miljoen euro per maand wel of niet belastingplichtig zijn. Verneem gaarne via de media.

Eentiende 'afromen'

Als de overheid maandelijks tien procent van de € 1 miljoen int, wordt dat SRD 96 miljoen per jaar (100.000,= euro x 12 maanden x koers SRD 8,=). Die is meer dan de begrote SRD 83 miljoen die Wet Rij- en voertuigenbelasting moet opbrengen. Dus waarom alleen de auto als een nationale melkkoe zien, terwijl er andere 'loslopende melkkoeien zijn om geschut te worden'?

Gerelateerd artikel van AJ: 'Asabina: Veel meer binnen te halen via belastingen' (deel 4), link

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (3)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait