Nancy Friday versus Kajal Nirandjan

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

Nancy Friday (Verenigde Staten)

In 1973 schokte de Amerikaanse feministische auteur Nancy Friday de buitenwereld met My Secret Garden, een onthullend boek over vrouwelijke seksuele fantasieën. Tot dan gold wijdverbreid het idee dat vrouwen geen lustfantasieën hebben. Uit de door Friday opgetekende verhalen bleek dat vrouwen evenzeer als mannen dagdromen over masturbatie en seks - en heus niet alleen over seks met hun eigen man in hun eigen bed. In de verbeelding van de vrouwen voerden overspel, groepsseks, lesbische seks, seks met dieren en allerhande 'verkrachtingsfantasieën' de boventoon.

Bron: www.knack.be [25 juli 2019]

Toen Nancy Friday in een advertentie vrouwen opriep om hun erotische fantasieën op papier te zetten voor een overzichtstudie, was de respons overweldigend. Ruim vierhonderd vrouwen reageerden en vertelden hun seksuele dagdromen. Veel vrouwen bleken plezier te beleven aan het verwoorden van hun fantasieën. Voor sommigen was het een bevrijding dat ze niet de enige waren die fantaseerden.

Nancy Friday rangschikte de fantasieën thematisch en voorzag ze van deskundig commentaar met als resultaat een totaalbeeld van het rijke scala aan erotische fantasieën van vrouwen. Zonder gêne vertellen vrouwen wat hun bezighoudt en gunnen zij de lezer een zeer intieme blik in hun erotische wereld.

Met Diepe gronden (My Secret Garden) schreef Nancy Friday seksuele geschiedenis. Het boek is inmiddels een echte klassieker; bewonderd en verguisd, maar vooral veelbesproken en veelgelezen.

Bron: www.bol.com

Kajal Nirandjan (Suriname)

In april 2019 schokte Kajal Nirandjan de Hindostaanse gemeenschap met haar afstudeerthesis 'Ze nemen het niet meer alleen van achteren', een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van Hindostaanse vrouwen in Paramaribo en Wanica met hun seksuele partnerrelatie in termen van verlangens, seksuele praktijken en taboes'.

"De Organisatie Hindoe Media (OHM) vindt het niet in de haak dat de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) een afgestudeerde aflevert met een thesis die discutabel is. [.....] De OHM organisatie zegt goede nota te hebben genomen van de vele boze reacties." Zie Starnieuws van 29 april 2019 artikel 'OHM levert kritiek universiteit over afstudeerthesis', link

Met betrekking tot de hierboven genoemde afstudeerthesis dreigt N. Walie Taus de Adekus voor het gerecht te zullen slepen. "Indien wij bemerken dat de Adekus op zeer kort termijn, in deze, geen correctie pleegt, overweeg ik o.a. een civiele zaak aan te spannen....." Zie zijn ingezonden stuk 'ADEK geeft zichzelf een bul van incompetentie' in Dagblad Suriname van 7 mei 2019 pagina 12. Of via deze link

Gerelateerd artikel: 'Amerikaanse Kinsey Reports versus Surinaamse 'Kinsey Report' d.d. 8 mei 2019, link

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait