Bisschoppen steunen protestacties tegen corruptie in Haïti

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

De bisschoppen in Haïti eisen een 'radicale verandering' in hun land. Uit protest tegen de corruptie onder president Jovenel Moïse gingen zondag (9 juni 2019) tienduizenden Haïtianen de straat op. Bij de demonstraties in het hele land braken her en der rellen uit en kwamen twee betogers om. De demonstranten eisen het aftreden van president Moïse, omdat hij ervan wordt verdacht hulpfondsen die bestemd waren voor Venezuela in eigen zak te hebben gestoken.

De bisschoppen in Haïti kiezen openlijk de kant van de demonstranten. In een brief verklaren ze dat de corruptie in het armste land op het noordelijk halfrond is uitgegroeid tot ­'georganiseerd bedrog'. De geldzucht is een 'maatschappelijke gesel', een 'hardnekkig kwaad' en een 'vernedering'.

De regering moet volgens de bisschoppen luisteren naar het volk. 'De woede over het enorme corruptieschandaal, dat tot in de hoogste kringen van de staat is doorgedrongen, vraagt om een juridisch ingrijpen.'

Roofzuchtige politici

In hun verklaring spreken de katholieke kerkleiders hun teleurstelling uit over de systematische uitbuiting door 'roofzuchtige en onverantwoordelijke politici, die zich niets aantrekken van de moeilijke situatie van mensen in nood'.

De bisschoppen eisen een 'radicale verandering' in Haïti. 'Wil er iets veranderen, dan zijn nieuwe mannen en vrouwen met een andere mentaliteit nodig', aldus hun verklaring. De oproep is ondertekend door de voorzitter van de Haïtiaanse bisschoppenconferentie, bisschop Launay Saturné uit Jacmel.

Bron: Nederlands Dagblad d.d. 11 juni 2019, link

Roofzuchtige politici in Suriname

- Maffiabende

"Vriend en vijand zijn het erover eens dat de corruptie in Suriname nog nooit zo omvangrijk was, zelfs niet in de jaren 80 tijdens de Bouterse-dictatuur. Het gaat onder meer om verlening van goudconcessies, toewijzing van grondrechten en verstrekking van overheidsopdrachten, vaak ter waarde van miljoenen euro's. Vooral goudconcessies – toekenning van rechten op een gebied voor goudexploratie en -exploitatie – zijn vaak tientallen miljoenen euro's waard. Sinds het aantreden in 2010 van Desi Bouterse als democratisch gekozen president heeft Suriname trekken gekregen van een kleptocratie (een regering van dieven).

„Het is een maffiasysteem", zegt Marten Schalkwijk van de Anton de Kom Universiteit onomwonden. „Zo'n tien families hebben voor één à twee miljard euro geroofd." Ze hebben goede relaties met de politieke top of behoren daar zelf toe."

Bron: www.nrc.nl

- Parasitaire bende

Dini Blokland meer bekend als 'Ma Dini' die de NDP verruild heeft voor de VHP, noemt in gesprek met De West, de regering Bouterse ''een parasitaire bende''.

Bron: dagbladdewest.com [25 april 2019]

- Nationale criminele bende

De grootschalige corruptieve handelingen binnen de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) kunnen volgens VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien aangeduid worden als 'de grootste nationale corruptiezaak in Suriname'. "Het gaat niet alleen om werkrekeningen van Financiën waar dagelijks 3 tot 4 miljoen op gestort wordt, maar om een nationale criminele bende die huis heeft gehouden bij de SPSB door miljoenen te trekken. Erger nog, onder het toezicht van de Centrale Bank van Suriname", zegt de VHP'er aan Dagblad Suriname.

Bron: www.dbsuriname.com [10 mei 2019]

- Corrupte boevenbende

Dini Blokland in een schrijven aan de voorzitter van de VHP als volgt.

"Vandaag de dag zien we hoe een kleine top het land plundert en het volk tot armoede heeft gebracht.....Het redden van het land, want dat is waar het nu om gaat, we moeten ons land redden uit de klauwen van deze corrupte boevenbende!"

Bron: artikel 'Dini Blokland verlaat NDP voor VHP' op Suriname Herald d.d. 14 maart 2019, link

"De documenten om de politieke partij 'Alternatief 2020' op te richten, zijn gedeponeerd bij het ministerie van Justitie & Politie. Trekker, apostel Steve Reyme (51), zegt in gesprek met Starnieuws dat waarden en normen terug moeten in de politiek. De nieuwe partij zal gebaseerd zijn op een christelijke visie. "Maar hiermee sluiten wij mensen van andere religieuze groepen niet uit, want alle godsdiensten streven hetzelfde na", stelt de geestelijke. Hij zegt dat gekozen is voor een nieuwe partij om de doelen te kunnen realiseren. Er zijn onbaatzuchtige leiders nodig in de politiek. Mensen die zich dienstbaar stellen voor het volk, legt Reyme uit."

Lees meer op Starnieuws d.d. 10 juni 2019, link

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait