390

Moslimlanden bezorgd over toenemende christofobie wereldwijd

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

In haar slotverklaring van de topconferentie in Mekka zegt de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) vandaag (1 juni 2019) zich zorgen te maken over de toenemende christofobie in vele delen van de wereld.

De OIC zei dat christofobie "als een hedendaagse vorm van racisme en religieuze discriminatie in veel delen van de wereld blijft toenemen, zoals blijkt uit de stijging van incidenten van religieuze onverdraagzaamheid, negatieve stereotypering en haat en geweld tegen christenen".

Bron: Het Laatste Nieuws d.d. 1 juni 2019, link

Stichting Open Doors publiceert jaarlijks een lijst met 50 landen waar christenen worden vervolgd. Wat blijkt? Bijna 75 procent van die landen zijn moslimlanden.

Top 10 landen christenvervolging

Nr. 2019 2018 2017
1 Noord-Korea Noord-Korea Noord-Korea
2 Afghanistan Afghanistan Somalië
3 Somalië Somalië Afghanistan
4 Libië Soedan Pakistan
5 Pakistan Pakistan Soedan
6 Soedan Eritrea Syrië
7 Eritrea Libië Irak
8 Jemen Irak Iran
9 Iran Jemen Jemen
10 India Iran Eritrea

Bron: Shoeket d.d. 8 mei 2019, link

Imam: moslims moeten opstaan 'tegen christofobie binnen islamitisch discours'

Een Franse imam roept in een opvallende brief zijn medegelovigen op, op te treden tegen antichristelijk geweld dat in naam van de islam wordt gepleegd door extremisten. "Het volstaat niet om te herhalen dat de islam een godsdienst van de vrede is."

AsiaNews publiceerde de boodschap van Hocine Drouiche, vicevoorzitter van de Franse conferentie van imams, in zijn geheel. De imam uit Nîmes schreef die naar aanleiding van de bloedige aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka. Hij condoleert de families van de slachtoffers en spreekt zijn steun uit voor vervolgde christenen.

Hij schrijft dat christenen wereldwijd en "in het bijzonder katholieken" lijden onder "vervolgingen, terreuraanvallen en slachtpartijen". In het Midden-Oosten en elders betalen zij volgens Drouiche "de prijs voor oorlogen waar zij nooit om gevraagd hebben".

De haat tegen christenen neemt nog altijd toe "ondanks dat zij de vrede verdedigen, de armen ondersteunen, zorgen voor de zieken. Ieder jaar besteden katholieken miljarden aan het redden van levens en het bouwen van scholen voor behoeftige kinderen".

Toch, zo stelt hij, zijn er mensen die christenen de tol laten betalen "voor het beleid van westerse landen, die over het algemeen seculier zijn". De Kerk, voegt hij toe, heeft geen macht over deze landen. "Als de plek van christenen belangrijk is in teksten van de islam (de Koran inbegrepen), dan is het tijd voor de islamitische wereld om vragen te stellen over de opkomst van christofobie binnen het hedendaagse islamitische discours."

Bron: Katholiek Nieuwsblad d.d. 29 april 2019, link

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (9)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait