612

‘Blijf met je poten af van gebedshuizen, waar dan ook’

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

“De terreuraanslag (op 15 maart 2019) in een moskee in het Nieuw-Zeelandse Christchurch is afschuwelijk”, schrijft prof. mr. dr. Afshin Ellian in zijn column op Elsevier. “Het aanvallen van een gebedshuis, al jaren aan de orde van de dag in de islamitische wereld, is een van de gevaarlijkste en meest verwerpelijke daden die er zijn.”

Bron: elsevierweekblad.nl d.d. 18/3/2019

Ellian schrijft, dat het aanvallen van gebedshuizen al jaren aan de orde van de dag is in de islamitische wereld. In Suriname zouden we dat als volgt zeggen: moslims zijn matador in het plegen van aanvallen op gebedshuizen. Hieronder één van de aanslagen.

25 november 2017

Zware aanslag op soefi-moskee in Sinaï-woestijn, minstens 305 doden

Bij de zware aanval gisteren op de soefi-moskee al-Rawdah in Bir al-Abd − een Eyptische plaats in het noorden van de Sinaïwoestijn − zijn voor zover inmiddels bekend 305 doden gevallen. Het dodental bleef sinds gistermorgen almaar oplopen. Daarmee is het de dodelijkste aanslag ooit in dit gebied. Vanwege het vrijdaggebed waren er honderden mensen aanwezig in de moskee. Ca. 25 (moslim)extremisten omsingelden de moskee en begonnen vanuit vier terreinauto's willekeurig te schieten op de moskeegangers. Ook zouden er een of meer bommen op de moskee zijn geworpen. De ontsnappingsroutes werden door de aanvallers geblokkeerd met brandende auto's.

Bron: nl.wikinews.org

Over de onschendbaarheid van gebedshuizen zegt de Koran 22:40: “……En indien Allah sommige mensen niet met behulp van anderen tegenhield, zouden ongetwijfeld kloosters, kerken, synagogen en moskeeën, waarin dikwijls de naam van Allah wordt herdacht, afgebroken zijn…..”

Toen de eerste kalief Abu Bakr (kalief van 632-634 n.Chr.) legers uitzond, gaf hij instructies aan de soldaten, zoals bijvoorbeeld geen gebedshuizen te vernietigen en de daarin aanwezige personen (biddenden en niet-biddenden) met rust te laten.

Als in oorlogstijd het verboden is gebedshuizen aan te vallen/te vernietigen, hoe durft men zulks te doen in vredestijd? Als moslims aanslagen plegen op moskeeën, wat zijn dan kerken, synagogen en dergelijke voor hen?

Een andere instructie die Abu Bakr gaf, was om kinderen, vrouwen en bejaarden niet aan te vallen, dus hen met rust te laten. Tegenwoordig is het een lust en leven voor soldaten om tijdens oorlogen en gewapende conflicten vrouwen en meisjes te verkrachten.

“Vorige week woensdag heeft de VN-Veiligheidsraad in New York unaniem een resolutie goedgekeurd die voor het eerst duidelijk stelt dat verkrachting kan worden gebruikt als oorlogswapen en een bedreiging is voor de internationale veiligheid. Diegenen die er zich aan schuldig maken, kunnen worden veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Mensenrechtenorganisaties noemden de resolutie van historisch belang.

Vrouwen en meisjes worden al heel lang seksueel misbruikt in oorlogen en gewapende conflicten, maar de laatste jaren is het probleem van systematische verkrachting als oorlogswapen duidelijk toegenomen.”

Bron: pala.be d.d. 24 juni 2008

Soldaten, blijf met je klauwvieters af van vrouwen en meisjes tijdens oorlogen.

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-2)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait