Hoeveel reeds monetair gefinancierd door de CBvS: SRD 90 miljoen of US$ 100 miljoen?

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

"De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft reeds een monetaire financiering van 89,7 miljoen Surinaamse dollar aan de regering verstrekt op basis van artikel 21 van de Bankwet. "Wij hebben het niet ongedekt gedaan," zei de governor van de CBvS, Robert van Trikt, dinsdag op een persconferentie. Wanneer het op monetair financieren aankomt, heeft de staat daar recht op, gaf hij aan."

Bron: Suriname Herald d.d. 20 maart 2019, link https://www.srherald.com/suriname/2019/03/20/van-trikt-minder-dan-90-miljoen-surinaamse-dollar-reeds-monetair-gefinancierd/

"Sinds het vertrek van Glenn Gersie en het aantreden van Robert-Gray van Trikt bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zou er volgens VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien al voor een bedrag van 100 miljoen US dollars monetair gefinancierd zijn. "Met de publicatie van de weekstaten zien wij dat meer dan 100 miljoen US dollars in twee weken door de regering is getrokken. Het gaat om 10% van de middelenbegroting die de regering als voorschotten mag opnemen bij de Centrale Bank. Dat wil zeggen dat men reeds begonnen is met die monetaire financiering", zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. Volgens de VHP'er heeft hij deze bewering ook bevestigd gehad van Van Trikt tijdens diens bezoek gisteren aan De Nationale Assemblee (DNA). "De governor beweert dat het om bijna 93 miljoen US dollars gaat."

Bron: Dagblad Suriname d.d. 20 maart 2019, link http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/gajadien-ongeveer-100-miljoen-us-dollars-al-monetair-gefinancierd/

Wie manipuleert hier met cijfers? Wie gaat wie uitdagen voor een openbaar debat?

Noot: de Centrale Bank van Suriname heeft al twee weken (15/2/2019 en 22/2/2019) verzuimd om haar weekstaten te publiceren. Aan de hand hiervan kan afgeleid worden als er monetair is gefinancierd. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), vermoedt dat de regering reeds begonnen is met monetaire financiering. De VES-voorzitter sluit niet uit dat de regering mogelijk na het ontslag van Glenn Gersie als governor van de CBvS, de SRD 670 miljoen bij de moederbank al heeft opgenomen.

Bron: De West d.d. 27 februari 2019, link http://dagbladdewest.com/2019/02/27/mogelijk-monetaire-financiering-ingezet/

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (12)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait