752

'Bedrijfsleven wil rechtvaardigheidsprincipe bij duty free shopping'

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

"Bij bedrijven is ontevredenheid ontstaan, nadat begin deze week bekend werd dat de regering aan Kirpalani in 2014 een beschikking gaf om goederen invoerrechtenvrij te importeren, omdat die belastingvrij aan toeristen zouden worden doorverkocht. Andere bedrijven hebben deze faciliteit ook aangevraagd, maar niet gekregen. De regering wordt verweten met twee maten te meten en oneerlijke concurrentie te bevorderen."

Bron: DWTonline d.d. 17 maart 2019

Bonusquote: "De regering wordt verweten met twee maten te meten en oneerlijke concurrentie te bevorderen." Klopt als een bus; dit is vriendjespolitiek.

Naar aanleiding van de vrijstelling van invoerrechten die firma Kirpalani in 2014 van de regering kreeg, citeer ik in toto het artikel 'Bedrijven 'overvallen' door maatregel regering' op Waterkant.net d.d. 17 september 2013.

"Bedrijven moeten weer invoerrechten betalen op productiemiddelen. Dit heeft minister Adelien Wijnerman van Financiën bepaald. Het oude vrijstellingsbesluit is verlopen en het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn verlenging komt. Ondernemers kunnen het niet bepaald waarderen. Er wordt zelfs gesproken van paniekvoetbal.

De staat zou naarstig op zoek zijn naar geld om het begrotingsgat te vullen. "Dit is een paniekmaatregel, paniekbeleid zonder de gevolgen eerst te overzien. In plaats van het probleem aan te pakken, doet men aan symptoombestrijding', zegt Ferdinand Welzijn, voorzitter van werkgeversorganisatie VSB, tegenover de Ware Tijd. Het echte kwaad zou bij het overheidsapparaat zelf gezocht moeten worden. Volgens Welzijn is het douanekorps door en door corrupt en loopt de staat zo middelen mis.

Nu worden ondernemers als het ware overvallen. Er zal naar extra geld gezocht moeten worden voor de invoerrechten. De VSB ziet investeerders ook ontmoedigd raken. Volgens Wijnerman heeft de staat met de vrijstelling ruim een half miljard Surinaamse dollar (ongeveer honderd miljoen euro) misgelopen aan invoerrechten. Het is nu mooi geweest met het 'aanmoedigen' van investeringen. Dat was aan het begin van de regering Bouterse de motivatie voor de vrijstelling."

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait