436

I have a dream

Gepubliceerd op:

Ingezonden

Lees voor mij

Geachte lezers, dit artikel gaat niet over de droom van wijlen Maarten Luther King van de Verenigde Staten. In een droom zag ik dat miljarden dollar en euro als sneeuwvlokjes neerdalen op Paramaribo. Ik ben helemaal in de ban van de miljarden dollar en euro waarmee om de oren van de Surinaamse burgers worden geslagen. Waarom die droom?

- Suriname gaat hoop geld verdienen aan klimaat
Suriname heeft het mandaat gekregen van de HFLD-landen om hen te leiden in het proces om klimaatfinanciering af te dwingen van de wereldgemeenschap en klimaatorganisaties. De landen met een hoge bosbedekkingsgraad en een lage graad voor bosdegradatie hebben officieel de handen ineengeslagen om klimaatfinanciering af te dwingen. Dit is op 14 feb. 2019, de laatste dag van de HFLD-klimaatconferentie (in Paramaribo), gedefinieerd met het ondertekenen van een declaratie. (GFC Nieuws februari 2019)

De HFLD-landen hebben als doelstelling om USD100 miljard jaarlijks op te brengen tegen 2020, met als doel om zinvolle maatregelen ter beperking van de klimaatverandering te kunnen realiseren. (Dagblad Suriname 18 februari 2019)
Suriname gaat klimaatfinanciering afdwingen van USD100 miljard per jaar. Hoeveel procent daarvan krijgt Suriname?

Suriname is het groenste land ter wereld met 93% bebossing en een lage ontbossingsgraad. Klopt dit?
"Als we kijken naar de kaart waarop alle concessies voor de mijnbouw en houtkap zijn aangegeven, dan zien we dat minimaal 35% van het Surinaams territorium uitgegeven is. Dat betekent dat het cijfer van 93% straks kan blijken een grote leugen te zijn, waaraan enkele nationale en internationale milieuorganisaties bewust of onbewust meewerken. Hoe is het mogelijk dat zoveel Surinaams grond is uitgegeven in concessies voor exploratie en exploitatie en men blijft beweren dat Suriname voor meer dan 90% nog uit bios bestaat?" (Dagblad Suriname 16 februari 2019)

- Suriname gaat hoop geld verdienen aan Wiedergutmachung (herstelbetalingen of reparaties)
De Caricom-landen hebben de hulp ingeroepen van een Brits advocatenkantoor om herstelbetalingen van honderden miljarden euro te vorderen bij hun vroegere kolonisatoren voor de schade aangericht in de slavernijperiode. Suriname zit in een commissie die het politieke traject zal coördineren. Het bedrag van reparaties te betalen door Nederland aan Suriname wordt door econoom Armand Zunder geschat op minimaal 50 miljard euro. (Starnieuws)

Ahmad Jhawnie

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-3)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait