Krishna Mathoera: Werken moet lonen

Assembleelid Krishna Mathoera (VHP)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

13 Mei 2020 02:11

Voor mij lezen
loadingfoto
previous Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) next


Een waardig loon voor elke Surinamer is een kwestie van rechtvaardigheid. Zelfs in het evangelie Lukas 10 vers 7 staat dat de ‘arbeider zijn loon waardig is’, wat betekent dat het loon dat iemand krijgt waardig moet zijn voor de verrichte arbeid. Want iedereen die werkt, moet in staat zijn om rond te komen, met voldoende middelen voor huisvesting, energie, water, telefoon, schoolgaande kinderen, degelijke voeding en voldoende ontspanning. De koopkracht voor lage en middeninkomens is een belangrijke pijler voor een sterke economie. Woorden van Assembleelid Krishna Mathoera (VHP). 

Het tot nu toe gevoerde financieel beleid heeft de koopkracht van juist de lage en middeninkomens enorm doen achteruitgaan, meent Mathoera. In 2010 was SRD 2000 nog US$ 714 waard. Dezelfde SRD 2000 is nu US$ 142 waard. Dit betekent dat onze burgers veel minder kunnen inkopen met hun geld. Naast de enorme stress en onzekerheid, betekent het dat ondernemers minder gaan verkopen. Minder verkopen betekent, minder omzet. Dus ook minder banen en minder inkomsten voor de overheid. De versterking van de koopkracht, van zeker de lage en middenklasse inkomens, moet dus een hoge prioriteit zijn voor de nieuwe regering. Deze groep is het hardst getroffen, omdat ze vaak geen buffer hebben voor slechte tijden.

De nieuwe regering zal volgens de volksvertegenwoordiger moeten werken naar stabiliteit en groei van de economie, waardoor burgers goed en rustig kunnen leven. "Het eerlijke verhaal is dat dit helaas betekent dat noodzakelijke bezuinigingen moeten worden uitgevoerd en dat de uitgaven van de overheid heel goed gemonitord moeten worden, om ons land te kunnen redden. Harde prioriteiten moeten gesteld worden. Dit is hoogst noodzakelijk omdat de regering in de afgelopen jaren, miljoenen Amerikaanse dollars onnodig heeft uitgegeven aan onder andere het charteren van vliegtuigen, feesten, ontslaan van tientallen ministers, een batterij aan beleidsadviseurs en onderhandse gunningen. Gunningen, waar vaak grote bedragen mee gemoeid zijn en die niet te controleren vallen, omdat transparantie bij uitvoering van projecten en verantwoording van middelen structureel zijn nagelaten. Dit is een voedingsbodem voor corruptie."

Niet alleen door de gigantische en veel te dure uitgaven zal er nu bezuinigd moeten worden, maar ook door de enorme leenzucht van de huidige regering. In totaal zijn vanaf 2013 tot en met 2020 conform de informatie op de website van het Bureau voor de Staatsschuld 101 leningen gesloten, zowel nationaal als internationaal. Het totaal bedrag dat geleend is, omgezet in US$ is 3.274.227.228,29 afgerond 3274 miljoen Amerikaanse dollars. De totale rente, die we als land moeten betalen is minimaal US$ 870.691.498,83. Dit is 26,59% van het totaal bedrag. Dit is onvoorstelbaar hoog, betoogt Mathoera. 

Indien alle leningen en rentes correct volgens de afspraken in de contracten zijn betaald, staat er nog een bedrag van US$ 2.686.964.860,61 open, dat nog betaald moet worden. Er is tot nu toe maar 17,94% van het totaal bedrag afgelost, welke neerkomt op US$ 587.262.367,68. De schuld per hoofd van de bevolking is uitgerekend US$ 5.480,34. Met een huidige koers van US$ 1 op SRD 14, komt dat neer op SRD 78.120. 

Zeker is dat de totale rente van afgerond US$ 870,5 miljoen hoger moet zijn door de verschillende variabele rentes op veel van deze leningen en doordat de huidige regering hoogstwaarschijnlijk niet alle leningen correct heeft afgelost. De schatting is dat het rentebedrag van US$ 870,5 miljoen moet worden opgehoogd in het gunstigste geval met tientallen tot US$ 100 miljoen tot in het ergste geval met US$ 200 miljoen tot US$ 300 miljoen.
Dit zijn gigantische bedragen, waarmee veel kon worden gedaan.
· we konden een nieuwe stad, als Lelydorp bouwen met het geld.
· of konden 65.480 gezinnen een nieuw huis krijgen ter waarde van US$ 50.000.
· of konden we 43 bruggen, zoals de Wijdenboschbrug bouwen.

De regering heeft niet gekozen om de ontwatering aan te pakken, of om complete nieuwe goed ingerichte woonwijken op te zetten, zodat het probleem van woningnood werd opgelost, of de diversificatie van de economie. Het geld lijkt verdampt aan 500 projecten, waarvan de transparantie en verantwoording van middelen nergens uit blijkt. De projecten zijn ook niet gebaseerd op een samenhangend pakket aan maatregelen om de problemen van de burger op te lossen. Het lijkt op een fragmentarische uitvoering van het herstel en stabilisatieplan, die nauwelijks effect heeft op het leven van de burger en die ons als land niet ver heeft gebracht, betoogt de VHP-topper. 

Naast een zeer slechte job met de US$ 3200 miljoen, die geleend is, moeten wij als Surinamers nu ook aan rente een bedrag van veel meer dan US$ 870 miljoen tot misschien wel US$ 1100 miljoen extra betalen. Dat is de nalatenschap van deze regering, die een nieuwe regering moet gaan oplossen.

"Wij kunnen ons volk niet meer laten lijden en zullen prioriteit moeten gaan geven aan koopkrachtversterking van vooral de lage en middenklasse huishoudens, door een samenhangend pakket aan maatregelen van bezuinigen, inkomsten verhogen en schulden herschikken. Terug naar een waardig loon voor elke Surinamer," stelt Mathoera. 
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel