COLUMN: Franchepane!

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

8 April 2020 18:00

Voor mij lezen

Ay mi boi Raynell, je ziet mijn reacties als een persoonlijke aanval. Laat mij denken aan kritieken van links en rechts op deze regering. De NDP-regering ziet elke kritiek op haar als een persoonlijke aanval, maar vergeet intussen dat niet de VHP, NPS of PRO aan de macht is. Hooguit dat deze partijen verdeeld oppositie voeren. Ik zie geen redenen politici van deze partijen verantwoordelijk te houden voor het mismanagement van de NDP. Jij geeft een voorzet, ik kaats de bal terug en niet zoals jouw volgers brokobana met mij spelen in plaats van mij inhoudelijk onderuit te schoppen.

Ik zie dat jij de vier/vijf vernieuwingen steeds herhaalt als een soort mantra. Het leven bestaat niet alleen uit bidden Raynell. Je zal keihard moeten werken, evalueren, bijstellen alvorens je aan het einde van de dag op je blote knieën jouw Schepper dankt. Je slaat jezelf op de borst voor de aanpak van het nieuwe coronavirus, COVID-19. Ben benieuwd naar de landen die de Surinaamse aanpak loven, prijzen en er een voorbeeld aan nemen. Het coronavirus discrimineert niet. Het is een kwestie van leven of dood.

Blijkbaar is dat nog niet goed doorgedrongen tot vele van onze geliefde landgenoten. Dan verwacht je een strengere aanpak. Maar wat doen vicepresident Ashwin Adhin en minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme? In plaats van coronabroedplekken als casino's te sluiten, wringen zij zich in allerlei bochten om die toch open te houden. Dan zijn mensenlevens voor jou als overheid toch niks waard.

Raynell, je praat over de grootste uitdaging waar jij en je partij nu voor staan, verandering van de economische orde. Goed dat jullie zelf inzien dat de Surinaamse economie op haar gat ligt. En wie of wat is er de oorzaak van? Niet de hardwerkende ondernemers, maar het ondoordachte of ontbrekende beleid van deze NDP-regering. We kunnen de oude en nieuwe politiek naast elkaar leggen met hun gevoerde beleid. Een groot verschil: onder de oude politiek was er rust en stabiliteit op het financiële en economische front terwijl chaos en destabilisatie troef zijn sinds 2010. Een ideaal beeld op papier hebben, zoals de vier/vijf vernieuwingen, is in de uitvoering andere fiadoe.

De nieuwe valutawet zal daar ook geen verandering in brengen. Economische wetmatigheden laten zich niet als mensen in een bepaald keurslijf plaatsen. Het is net zoals jouw partijleider en president steeds geroepen heeft dat hij de koers omlaag gaat krijgen. Nu heeft de nieuwe discutabele valutawet Amzad Abdoel gesterkt in zijn overtuiging de wisselkoers omlaag te krijgen. Het is een noodoplossing. Het arme volk heeft geen valuta in die mate om enige invloed te hebben op de wisselkoers. Het arme volk exporteert niet. Het arme volk consumeert slechts.

Suriname staat niet op zichzelf. Cuba worstelt al langer dan een halve eeuw met het fenomeen van ontbrekende dollars. Onze beschermingwet is naar het model van Cuba met het grote verschil dat Cuba te kampen heeft met een internationale boycot. Suriname daarentegen wordt gemeden door investeerders. Het investeringsklimaat is zo wankel dat investeerders geen risico durven nemen met hun dure dollars.

Ik hoop voor je Raynell dat je geen vreemde valuta in huis hebt. Willekeurige opsluiting om je eigen geld is toch bizar. Leg dat maar aan je achterban uit. De mensen stonden niet in lange rijen omdat ze liever de laag gewaardeerde SRD's wilden. Hun vreemde valuta hadden zij aangeschaft als investering. Nu krijgen zij er veel minder Surinaamse dollars voor terug dan toen zij die kochten. Zij moeten hun verliezen gedwongen met lede ogen accepteren terwijl de staatskas slechts tijdelijk wint.

Zolang deze regering denkt wetten te maken die geen rekening houden met de economische en financiële realiteit, zal de Surinaamse dollar in waarde blijven dalen door het uitblijven van herinvesteringen in de productiesector. Herverkiezing van de NDP zal dan ook desastreus zijn. Vergeet niet dat het deze regering is die het land in de ellende heeft gestort.

franchepane2020@gmail.com  

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel