Biza geeft startsein voor drukken oproepingskaarten

Shoeket logo

Bron: Waterkant

8 April 2020 15:00

Voor mij lezen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft het startsein gegeven voor het drukken van de achterzijde van de oproepingskaarten voor de verkiezingen van 25 mei 2020. Dit gebeurde op maandag 6 april bij Multiforms NV aan de Johan Adolf Pengel straat onder toezicht van de vertegenwoordigers van de werkgroep Oproepingskaarten, het Korps Politie Suriname (KPS) en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Alvorens er gestart is met het drukken van de officiële oproepingskaarten is er eerst een testprint gedaan door Multiforms NV. Deze test oproepingskaarten zijn daarna onder toezicht van de vertegenwoordigers van het KPS verpulverd.

Soebhas Bachoe, coördinator van de werkgroep geeft aan dat er 422.000 oproepingskaarten worden gedrukt. Bij Mutiforms NV worden de achterzijde van de kaarten gedrukt, terwijl de voorzijde met onder andere gegevens van de kiezers volgende week door de werkgroep op het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) zullen worden geprint. Bachoe zegt dat voorheen zowel de voor- als de achterzijde werden gedrukt door de externe drukker, maar op grond van evaluatie van de vorige verkiezingen is hierin verandering gekomen.

De achterzijde van de oproepingskaart wordt voorzien van de wetsartikelen met betrekking tot verhindering bij het uitoefenen van het kiesrecht en distributie details. De coördinator van de werkgroep vertelt dat op woensdag 8 april 2020 de achterzijden van alle oproepingskaarten gedrukt zullen zijn, waarna er nog twee weken is uitgetrokken om de voorzijde te bedrukken. Hij voegt eraan toe dat de twee weken te maken hebben met de maatregelen die de werkgroep heeft getroffen om de verspreiding van het COVID-19 virus te minimaliseren en de regels met betrekking tot de geldende lockdown.

De Surinaamse oproepingskaarten worden vanuit Multiforms NV onder politiebegeleiding gebracht naar het CBB. Op het CBB zullen eerst de bestellerslijsten (lijsten met namen van de kiesgerechtigden) per district, ressort en straat worden uitgeprint waarna de voorzijde van de oproepingskaarten worden geprint. Bij het printen is er een vertegenwoordiger van het desbetreffende districtscommissariaat aanwezig en een vertegenwoordiger van het OKB.

Bachoe geeft aan dat nadat de oproepingskaarten ook aan de voorzijde zijn bedrukt deze worden gecontroleerd en daarna verpakt. De kaarten worden dan opgehaald door de vertegenwoordigers van de desbetreffende districtscommissariaten. De oproepingskaarten worden op het commissariaat voorzien van een stempel van het districtscommissariaat en zijn dan klaar voor de distributie aan de kiesgerechtigden binnen hun gebied (colportage). De distributie van oproepingskaarten aan kiesgerechtigden is gepland voor 24 april.

Elke kiezer dient ten minste drie dagen voor de dag der stemming zijn oproepingskaart te hebben ontvangen. De oproepingskaarten zullen per district van kleur verschillen. Zo zijn de oproepingskaarten voor Paramaribo rood, Wanica blauw, Nickerie zwart, Coronie bordeaux, Saramacca bruin, Commewijne paars, Marowijne oranje, Para geel, Brokopondo grijs en Sipaliwini groen. Kiesgerechtigden moeten op 25 mei hun oproepingskaart en een legitimatiebewijs bij zich hebben om te kunnen stemmen.

- Advertentie -
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel