Boldewijn: opvolging Chitan en Sapoen moet zo snel mogelijk

Bestuurskundige August Boldewijn. Beeld: Apintie TV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

4 April 2020 08:13

Voor mij lezen

De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) Jennifer Geerlings-Simons moet de opvolgers van de twee dissidenten van de Pertjajah Luhur (PL), Diepakkoemar Chitan en Raymond Sapoen, zo snel mogelijk toelaten tot het parlement. Dit moet als zij wil dat het hoogste orgaan van staat, zoals de grondwet dat voorschrijft, functioneert. De grondwet praat over 51 DNA-leden en niet over 49.

De vergelijking wanneer een lid ziek of uitlandig is en wanneer een assembleelid door de rechter is teruggeroepen is, niet hetzelfde, zegt de bestuurskundige. De twee PL-dissidenten hebben na de verkiezingen van 25 mei 2015 de PL, die in V7-verband deel heeft genomen aan de stembusgang, verlaten en een coalitie gevormd met de NDP, BEP en DOE. In hoger beroep heeft de rechter op 20 maart bepaald, dat deze leden terug moeten treden als assembleeleden.

Boldewijn merkt op dat het goed is als de voorzitter van het parlement aan het Centraal Hoofdstembureau vraagt om het proces voor de toelating van de opvolgers in te zetten. Het toelaten van de opvolgers van Chitan en Sapoen moet volgens Boldewijn voor 25 mei gebeuren. “Als de opvolging geen feit is, mag en kan het parlement geen enkele wet aannemen en of goedkeuren”, beweert de bestuurskundige.

Hij stelt dat Simons niet moet doen als de eerste keer toen deze leden al door de rechter waren teruggeroepen, omdat het nu gaat om een zaak in hoger beroep. In de plaats van Sapoen die gekozen was in het district Wanica komt de VHP’er Barkatoela Mohab Ali, terwijl de NPS’er Prim Sardjoe volgens de V7-lijst Chitan zal moeten opvolgen in Saramacca.

De assembleevoorzitter zei in het radioprogramma Bakana Tori op SRS, dat deze zaak een nieuw fenomeen is. Zij stelde dat president Ronald Venetiaan na de verkiezingen van mei 2010, ondanks hij gekozen was als lid van DNA, tegelijkertijd president was. Deze plek was open, totdat hij het ambt had overgedragen. Bij het heengaan van Shailendra Girjasing was dat ook het geval.

Het proces van de toelating tot aan de beëdiging van een opvolger duurt weken, zegt Simons. Zij vindt het niet juist dat er gezegd wordt, dat het parlement met het terugroepen van de leden Sapoen en Chitan niet volledig is. Het stilleggen van het parlement is bovendien niet verstandig, terwijl er brandende vraagstukken spelen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel