Vereniging Particuliere Sociale Instellingen ademt weer

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Na een inactieve periode van twee jaar heeft de Vereniging van Particuliere Sociale Instellingen (VPSI) woensdag bestuursverkiezingen gehouden. De inactiviteit had te maken met het verscheiden van de vorige trekker. Ondertussen hield Albert Heerenveen de VPSI levend.

"We waren in een winterslaap gedompeld", geeft ondervoorzitter Letitia Wasberg toe. "Dat maakte dat VPSI op een laag pitje draaide. Als iets om een persoon draait, valt het gemakkelijk uiteen", stelt ze.

De vereniging werkt aan de onderlinge samenwerking van particuliere sociale instellingen in Suriname. Ook ondersteunt en coördineert zij activiteiten om de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen en om middelen te verkrijgen waarmee de aangesloten instellingen hun dienstverlening kunnen financieren.

De nieuwe ontwikkelingen in de zorg vereisen activiteit, zegt Wasberg die directeur is van Huize Prinses Margriet. Ze praat over de wachtlijsten bij sommige bejaardeninstellingen en zegt dat de hoogte van verblijfkosten in overleg nader bekeken moeten worden.

Van de seniorenburgers die nu in een centrum willen wonen, dementeert 60 procent, zegt Wasberg. "De tehuizen zijn niet daarvoor opgericht en voldoen ook niet. Vandaar dat er gesproken moet worden om misschien een apart tehuis voor dementerenden te beginnen."

De VPSI richt zich op kwaliteitsverbetering van de materiële en immateriële zorg van drie groepen te weten: kind en jeugd; mensen met een beperking en seniorenburgers. "Ook onder dit nieuwe bestuur blijven de doelstellingen recht overeind", zegt de nieuwe voorzitter Nirmala Gangaram Panday.

Het nieuwe bestuur heeft alle (semi-)particuliere sociale instellingen aangeschreven om zich opnieuw te registreren, in het belang van de cliënten en om zichzelf te versterken. Op papier gaat het om ongeveer negentig geregistreerde organisaties. Bij de totstandkoming van de wet Opvang Instellingen in 2014 heeft VPSI een grote bijdrage geleverd aan het bepalen van de standaarden.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait